Pálinkamester szakmérnök szakirányú továbbképzés
Szak neve nagybetűsen PÁLINKAMESTER SZAKMÉRNÖK SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉS Szak neve pálinkamester szakmérnök szakirányú továbbképzés Végzettségek
Képzési terület agrár 4. A felvétel feltételei - szöveges A képzésben a vegyészmérnöki, biomérnöki, környezetmérnöki, vegyipari gépész vagy agrár képzési területen legalább alapképzésben (korábban főiskolai szintű képzésben) szerzett mérnöki oklevéllel rendelkezők vehetnek részt. Képzési idő 4 Kreditek száma 120 7. A képzés során elsajátítandó kompetenciák, tudáselemek, megszerezhető ismeretek, személyes adottságok, készségek, a szakképzettség alkalmazása konkrét környezetben, tevékenységrendszerben A képzés során elsajátítandó kompetenciák, tudáselemek, ismeretek: A képzés célja gazdasági, marketing és technológiai kérdésekben egyaránt jártas szakemberek képzése, akik képesek a pálinka-előállítás folyamatának egészét áttekinteni és egy pálinkafőző üzem vezetésével kapcsolatos gazdasági, szervezési, vezetési, technológiai és műszaki döntéseket meghozni. A végzett hallgatók alapos szakmai és gazdasági ismereteik, valamint szakmatörténeti felkészültségük révén hozzájárulnak a kialakulóban lévő pálinkakultúra és pálinkaturizmus elterjesztéséhez is. A képzés során a rendszerszemléletű megközelítésre törekedve az oktatás integrálja mindazt a kertészettudományi, biokémiai, biotechnológiai, élelmiszeripari mikrobiológiai, művelettani, gazdálkodás- és marketingtudományi ismeretanyagot, melynek révén a végzett hallgatók különböző munkaköröket tölthetnek be a pálinka-előállító és -forgalmazó vállalkozásoknál. A képzés keretében az elméleti előadásokat és szemináriumokat laboratóriumi és félüzemi gyakorlatok, valamint rendszeres tanulmányi szemleutak egészítik ki. A képzés részét képező üzemlátogatások keretében termékkóstolásra, személyes benyomások szerzésére, tapasztalatcserére is lehetőség nyílik. Személyes adottságok, készségek: * Jártasságok: pálinka-előállító vállalkozások technológiai tervezése, a technológia felépítése, az egyes funkcionális részterületeinek (termelésirányítás, logisztika, marketing) vezetése során felvetődő gyakorlati problémák elméletileg megalapozott megoldása. * Készségek: a résztvevők készségszinten sajátítják el a nyersanyag optimális kiválasztását a különböző pálinkák készítéséhez, a technológiai és gazdasági folyamatok optimalizálását, a korszerű piackutatási módszerek gyakorlati alkalmazását és a hatékony marketing technikák felhasználását a termékértékesítésben. A szakképzettség alkalmazása konkrét környezetben, tevékenységrendszerben: A képzés eredményes befejezését követően a hallgatók képessé válnak a pálinkakészítéshez kapcsolódó különböző termelésvezetési, szervezési, vállalkozásirányítási, szakigazgatási és turisztikai munkakörök betöltésére. Átfogó ismereteik birtokában komplex módon képesek áttekintetni és irányítani a pálinka-előállító vállalkozások tevékenységét, technológiai, műszaki és gazdálkodási ismereteik birtokában alkotó módon járulhatnak hozzá a magyar pálinkavertikum versenyképességének növeléséhez és a pálinka-előállító vállalkozások hatékonyságának fokozásához. 8. A szakképzettség szempontjából meghatározó ismeretkörök és a főbb ismeretkörökhöz rendelt kreditérték Pálinkatechnológia ismeretkör: 46 kredit Pálinkagazdasági ismeretkör: 40 kredit Tanulmányi szemlék és beszámolók: 24 kredit 9. A szakdolgozat kreditértéke 10 kredit |