felvi.hu


Mennyi többletpontom lesz?

2020.01.08

A többletpontok nem járnak automatikusan: legkésőbb a dokumentumpótlási határidőig - a 2020. évi általános felvételi eljárásban 2020. július 9-ig - igazolni kell a rájuk való jogosultságot. Legfeljebb 100 pont szerezhető a kötelezően adandó és adható többletpontokból.

A többletpontokat két csoportra lehet osztani:

 

100 pont a maximum, ennél még akkor sem lehet magasabb a többletpontok száma, ha a különböző jogcímeken több pont is összeadódhatna. Ha a jelentkező ugyanazon eredmény alapján több jogcímen is jogosult lenne többletpontra, a számára legkedvezőbbet veszik figyelembe.

A jogosultságot a megfelelő dokumentummásolatok benyújtásával lehet igazolni az E-felvételi felületén, külön felszólítás nélkül a jelentkezéssel egyidejűleg, de legkésőbb a dokumentumpótlási határidőig (a 2020. szeptemberben induló képzésekre jelentkezőknek 2020. július 9-ig). Az E-felvételi Dokumentumok menüpontja alatt a Jelentkezésekhez csatolt dokumentumok táblázatban az Új dokumentum csatolása gombra kattintva lehet bármilyen többletpontot igazoló dokumentumot a fenti határidőig pótlólag benyújtani.

A 2003. január 1. után megszerzett, államilag elismert nyelvvizsgák esetében a jelentkezéskor csak a bizonyítvány adatait kell megadni (nyelv megnevezése, foka, típusa, bizonyítvány száma, anyakönyvi szám, kiállítás dátuma), a hitelességet az Oktatási Hivatal a nyelvvizsga anyakönyvi nyilvántartásban ellenőrzi. Ha az adatok egyeznek, akkor nincs szükség a bizonyítványról dokumentummásolatot benyújtani. Ennek eredménye az E-felvételi Közhiteles nyilvántartásokból származó információk menüpontjában megtalálható.

Aki a jelentkezési határidőt követően szerezte meg nyelvvizsga-bizonyítványát, annak lehetősége van a bizonyítvány adatainak megadására, és szintén nem szükséges az igazoló dokumentum feltöltése.

A többletpontokról bővebben az aktuális Felsőoktatási felvételi tájékoztató Pontszámítás c. fejezetében lehet olvasni.

A többletpontok rendszerét áttekintő táblázat itt tölthető le (pdf).

AOF5.jpg