felvi.hu


Többletpontok és igazolásuk: tanulmányi versenyeredmények

2021.03.22

A tanulmányi versenyeken való részvétellel nemcsak a tudásod bővíted, hanem olyan készségeidet is fejlesztheted, amelyeknek később az egyetemen, a munkahelyen is hasznát veheted. Az elért eredményed pedig adott esetben többletpontot jelenthet a felvételi jelentkezéskor.

Versenyezni jó. Nemcsak a sportpályán, hanem az íróasztal mellett, a könyvek között is. Ha részt veszel a különböző tanulmányi versenyeken, akkor nemcsak a tudásod bővíted, hanem olyan készségeidet is fejlesztheted, amelyeknek később az egyetemen, vagy a munkahelyen is hasznát veszed. Az elért eredményed pedig adott esetben többletpontot is jelenthet a felvételi jelentkezéskor.

Számos tanulmányi, művészeti és szakmai versenyen elért eredményért kaphatsz többletpontot: például OKTV-n, TUDOK versenyen elért helyezésért, TDK vagy OTDK eredményért, tudományos diákolimpiáért. A Tájékoztatóban itt tudod megnézni, hogy mely versenyeken és milyen elért eredményekért, illetve az egyes versenyekért mely alap- és osztatlan képzéseken jár többletpont:


A többletpont begyűjtéséhez teljesíteni kell a meghatározott feltételeket – ez versenyenként eltér, nem minden szakon jár minden versenyért többletpont. A Tájékoztató fent említett fejezetében ezeket is megtalálod.

Emellett ahhoz, hogy a versenyen elért eredményed többletpontra válthasd, megfelelően igazolnod is kell azt. Ezt általában a verseny szervezője által kiadott igazolás vagy oklevél másolatával tudod megtenni – ezt kell feltölteni az E-felvételibe, legkésőbb 2021. július 8-ig (ha még nem tetted meg a jelentkezéskor).

Fontos tudni azonban, hogy egy formailag megfelelő dokumentum benyújtása nem eredményez automatikusan többletpontot, hiszen ezt a pontszámítási szabályok is befolyásolják.

A versenyeredmények igazolásáról részletesen itt lehet olvasni a Tájékoztatóban »

Érdemes az ügyintézési időszakban figyelemmel követni a jelentkezésünket az E-felvételiben, ahol a dokumentumaink feldolgozottságát és elbírálását is meg tudjuk nézni (és szükség esetén időben tudunk intézkedni, ha javításra lenne szükség).