felvi.hu


Tanulmányi pontok számítása

2024.02.06

A tanulmányi pontszám az alapképzésre, osztatlan képzésre, felsőoktatási szakképzésre történő pontszámítás részpontszáma. A pontszámításhoz szükséges tantárgyak megléte esetén időkorlát nélkül számítható, legfeljebb 200 pont lehet.


A tanulmányi pontokat

 

középiskolai eredmények (osztályzatok)
(maximum 100 pont)
+ érettségi bizonyítványban szereplő
százalékos eredmények
(maximum 100 pont)

 

Változás 2024-ben

A felsőoktatási intézmények nagyobb szabadságot kapnak a követelmények meghatározásában: a tanulmányi pontok számításánál meghatározhatnak a középiskolai eredményekhez egy (ötödik) középiskolai tantárgyat és az érettségi átlaghoz egy érettségi vizsgatárgyat.

Az intézmények által meghatározott tárgyakat a Meghirdetett képzések oldalain, az adott szaknál lehet megnézni.

Középiskolai eredmények

Az alábbi öt tantárgy utolsó tanult két évfolyam év végi osztályzatai összegének kétszerese:

 

Bővebben a középiskolai eredményekről a Felvételi tájékoztatóban »

 

Érettségi bizonyítványban szereplő eredmények

Az érettségi bizonyítványában (vagy előrehozott érettségi esetén az érettségi vizsga tanúsítványában) szereplő eredmények közül öt vizsgatárgy


legjobb százalékos eredményeinek átlagát kell egész számra kerekíteni.

Ha ötnél kevesebb vizsgatárgyból szerzett osztályzat szerepel a jelentkező érettségi bizonyítványában vagy a középfokú tanulmányai alatt tett előrehozott érettségi vizsga tanúsítványában, akkor az átlag megállapításakor csak ezeket kell figyelembe venni.

Bővebben az érettségi eredményekről a Tájékoztatóban »


Fontos azonban, hogy a felvételiző a fent felsorolt eredmények mindegyikével rendelkezzen, máskülönben nem számítható számára tanulmányi pont.

Elengedhetetlen, hogy a jelentkező feltöltse az E-felvételiben a középiskolai bizonyítványa megfelelő oldalait, illetve az érettségi bizonyítványát (utóbbit csak akkor kell, ha külföldi, illetve ha Magyarországon 2006. január 1. előtt szerezte).

 

Még több cikk olvasható a témában a Pontszámítás rovatunkban »