felvi.hu


Számold ki velünk a pontjaidat!

2020.01.10

Egyszerű a képlet, amivel a felvételi összpontszámot kiszámítják, még ha elsőre bonyolultnak is tűnik: tanulmányi pontok + érettségi pontok + többletpontok. Érdemes már most matekozniuk a jelentkezőknek, hogy körülbelül hány pontra számíthatnak.

200+200+100=500

A felvételi összpontszám, vagyis a jelentkezők rangsorolása alapjául szolgáló eredmény maximálisan 500 pont lehet, amely az alábbiakból adódik össze:

  1. tanulmányi pontok (a középiskolai és érettségi eredmények, maximum 200 pont),
  2. érettségi pontok (a szakon meghatározott két tantárgy érettségi eredménye, maximum 200 pont),
  3. többletpontok (maximum 100 pont: többletpontot kaphatsz például nyelvtudásért, versenyeredményért, emelt szintű érettségiért stb.).

Az alapképzésre és az osztatlan mesterképzésre jelentkezők felvételi összpontszámát kétféleképpen is ki lehet számolni:

  1. tanulmányi pontok + érettségi pontok + többletpontok,
  2. érettségi pontok kétszerezésével + többletpontok.

Ezek közül automatikusan a jelentkező számára legkedvezőbb módszerrel számítják ki a felvételi összpontszámot.

A pontszámításról bővebben a Tájékoztatóban »

Alapképzésre, osztatlan mesterképzésre csak az a – legalább érettségi bizonyítvánnyal rendelkező – jelentkező vehető fel, akinek az emelt szintű érettségiért, a nyelvvizsgáért, illetve az OKJ-ért  járó többletpontokkal együtt, de más jogcímen adható többletpontok nélkül számított pontszáma eléri a 280 pontot (ez az ún. jogszabályi minimum ponthatár), továbbá eléri az adott képzésen megállapított ponthatárt.
Felsőoktatási szakképzés esetén minimum 240 pontot kell elérni az emelt szintű érettségi-többletpontokkal együtt, de más jogcímen adható többletpontok nélkül. Mesterképzés esetén – 100 pontos rendszerben – 50 pontot.

 

Tanulmányi pontok

A tanulmányi pontok (maximum 200 pont) a következőképpen számolhatók ki.

Először az alábbi öt tantárgy utolsó két tanult évfolyamának év végi érdemjegyeit kell összeadni, majd az így kapott eredményt megszorozni kettővel. Az így kapott eredmény adja a tanulmányi pontok legfeljebb 100 pontot képező részét.

Az öt tantárgy a következő:


Az érettségi bizonyítványban szereplő eredmények közül a négy kötelező (magyar nyelv és irodalom, történelem, matematika, idegen nyelv, illetve az idegen nyelv hiánya esetén egyéb érettségi vizsgatárgy) és egy szabadon választott érettségi vizsgatárgy legjobb százalékos eredményeinek átlagát kell egész számra kerekíteni. Az érettségi bizonyítványban szereplő eredményekből összesen legfeljebb 100 pont számítható.

A középiskolai és az érettségi eredmények összege lesz a jelentkező tanulmányi pontszáma. Fontos azonban, hogy a fent felsorolt eredmények mindegyikével rendelkezzen, máskülönben nem számítható számára tanulmányi pont.

Bővebben a tanulmányi pontokról a Tájékoztatóban »

Érettségi pontok

A felvételi összpontszám másik felét az érettségi pontok adják (maximum 200 pont), amely két vizsgatárgy százalékos eredményéből számolható ki. (Érettségi vizsgatárgyanként maximum 100-100 pont kapható.) Az érettségi pontok száma egyenlő az adott vizsgatárgyból az érettségin elért százalékos eredménnyel (vagyis ha valaki pl. 78%-osra érettségizett, akkor az 78 pontot ér).

A felvétel feltételeként meghatározott érettségi vizsgatárgyak intézményekre és szakokra bontva is megtalálhatók a következő helyeken:


Bővebben az érettségi pontokról a Tájékoztatóban »

Többletpontok

A tanulmányi és érettségi pontokon kívül (200 pont +200 pont) különböző jogcímeken további maximum 100 többletpont szerezhető.

A többletpontokat két csoportra lehet osztani:


Bővebben a többletpontokról a Tájékoztatóban »

A többletpontokra való jogosultságról, illetve annak igazolásáról szintén a Tájékoztató megfelelő fejezetében található részletes és pontos információ.

 

A várható felvételi összpontszámát – figyelem, csak tájékoztató jelleggel! – bárki kiszámolhatja a Felvi pontszámító kalkulátorával.

 

AOF4.jpg