felvi.hu


Pontszámítás szakmai vizsga eredményéből

2022.01.24

2021-től lehetőség van arra, hogy meghatározott szakképesítéssel, szakképzettséggel rendelkező jelentkezők szakmai vizsgaeredményét is figyelembe vegyék a pontszámításkor, amennyiben a továbbtanulás szakirányban történik.


Az alábbiak esetén lehet a szakmai vizsgaeredményből pontot számítani:


Fontos, hogy erre csak akkor van lehetőség, ha valaki szakiránynak megfelelő alapképzésen vagy osztatlan képzésen szeretne továbbtanulni. Ennek a Tájékoztató 1/A. táblázatában lehet utánanézni.

Ha a fenti feltételeknek megfelel a jelentkező, akkor az érettségi pontjait a jelentkezés feltételéül meghatározott egy érettségi vizsgatárgy (százalékos) eredményének és a szakmai vizsga (százalékos) eredményének figyelembevételével (összeadásával) is kiszámíthatják.

Az érettségi pontok szakképzettség alapján történő számításáról bővebben a Tájékoztatóban »

Ez alapján a szakképzettséggel rendelkező jelentkezők felvételi összpontszáma az alábbiak szerint is kiszámítható:


A számítási módok közül minden esetben a jelentkező számára legkedvezőbbet veszik figyelembe.

A pontszámításról bővebben a Tájékoztatóban »

Szakmai vizsga vs. emelt szintű érettségi felvételi követelménye

Az OKJ-bizonyítványban szereplő szakmai vizsga és a szakgimnáziumi képesítő bizonyítványban szereplő képesítő vizsga középszintű érettségi vizsgatárgynak felel meg. Ez azt jelenti, hogy ha a jelentkezőnek ebből az eredményéből számítják ki az érettségi pontjait, akkor rendelkeznie kell a felvételi követelményként, illetve az adott szakon a pontszámítás feltételeként meghatározott emelt szintű érettségi vizsgával. A 2021-től technikumban szerezhető középfokú szakképzettséget igazoló oklevél alapján a szakmai vizsga emelt szintű érettséginek minősül.

Videóink a pontszámításról: