felvi.hu


Pontszámítás a felsőoktatási szakképzésre jelentkezőknél

2022.01.11

A felsőoktatási szakképzésekre jelentkezők pontjait az alapképzésre jelentkezőkéhez hasonlóan számítják. A felvételi eljárásban az a jelentkező vehető fel, akinek a pontszáma eléri a 240 pontot.

Videóink a pontszámításról:

 

A felsőoktatási szakképzésre jelentkezők összpontszámát háromféle módon számolhatják:

 

A három számítási mód közül minden esetben azt kell alkalmazni, amely a jelentkező számára a legelőnyösebb. (A pontszámításhoz szükséges eredményeket a jelentkezőnek határidőig megfelelően igazolnia kell.) Az így megállapított pontokhoz hozzá kell adni a számítható többletpontokat.

Az érettségi pontokat a jelentkező által igazolt, az érettségi bizonyítványban, tanúsítványban szereplő eredmények közül a két legjobb eredményből számítják - a felsőoktatási intézmények ugyanis jelenleg nem határozták meg külön, hogy mely érettségi tárgyból kell érettségi pontot számolni.

Az a jelentkező vehető fel felsőoktatási szakképzésre, akinek az emelt szintű érettségiért járó többletpontokkal együtt, de a más jogcímen adható többletpontok nélkül számított pontszáma eléri a 240 pontot és eléri az adott szakon a megállapítandó ponthatárt.

A felsőoktatási szakképzésre jelentkezőknek nem szükséges emelt szintű érettségi vizsgát teljesíteniük a felvételhez.

Ha a felsőoktatási intézmény szabályzata engedi, akkor a jelentkező felvételi pontjait a korábbi felsőfokú tanulmányai során vagy felsőoktatási szakképzésben szerzett oklevele maximum 400 pontos értékelésével is meg lehet állapítani, hozzáadva a többletpontokat. Arról, hogy az adott intézményben van-e erre lehetőség, bővebben a Meghirdetett képzések menüpontban, az egyes szakok meghirdetéseinél, valamint a Tájékoztatóban lehet olvasni.

AOF2.jpg