felvi.hu


Pontszámítás a felsőoktatási szakképzésre jelentkezőknél

2024.01.19

A felsőoktatási szakképzésekre jelentkezők pontjait az alapképzésre jelentkezőkéhez hasonlóan számítják - azzal a különbséggel, hogy lehetőségük van a tanulmányi pontjaik duplázására is.

A felsőoktatási szakképzésre jelentkezők összpontszámát háromféle módon számolhatják:

 

pontszamitas_F.jpg

Az igazolt eredmények alapján többféle módon (ezeket jogszabály határozza meg) is kiszámítják a jelentkező pontjait, és a felvételi összpontszám meghatározásakor automatikusan a jelentkező számára legkedvezőbbet veszik figyelembe.

Az érettségi pontokat a jelentkező érettségi bizonyítványában, tanúsítványában szereplő eredmények közül a két legjobb eredményből számítják - a felsőoktatási intézmények ugyanis jelenleg nem határozták meg külön, hogy mely érettségi tárgyból kell érettségi pontot számolni.

Ha a felsőoktatási intézmény szabályzata engedi, akkor a jelentkező felvételi pontjait a korábbi felsőfokú tanulmányai során vagy felsőoktatási szakképzésben szerzett oklevele maximum 400 pontos értékelésével is meg lehet állapítani, hozzáadva az intézményi pontokat. Arról, hogy az adott intézményben van-e erre lehetőség, bővebben a Meghirdetett képzések menüpontban, az egyes szakok meghirdetéseinél lehet olvasni.

 

Még több cikk olvasható a témában a Pontszámítás rovatunkban »