felvi.hu


Többletpontok és igazolásuk: nyelvvizsga

2022.01.06

Egy biztos nyelvtudás nemcsak a munkavállaláskor, karrierünk építésekor lehet elengedhetetlen, hanem már a felvételi során is „hasznát vehetjük”: többletpontot szerezhetünk vele. Mikor és mennyit, és hogyan kell igazolni?


Legalább középfokú nyelvtudásért jár a többletpont:


A nyelvtudásért maximálisan 40 többletpontot szerezhetünk, akkor is, ha több különböző nyelvből megszerzett nyelvvizsga-bizonyítvány alapján is jogosultak lennénk, vagy ha a különböző nyelvvizsgák alapján elérhető többletpontjaink összege ezt meghaladná.

Nem adható nyelvtudásért többletpont az edző alapképzési szakra, a művészet és művészetközvetítés képzési területhez tartozó szakokra, valamint a művészeti tanárképzésre jelentkezőknek (vagyis ahol kizárólag a gyakorlati vizsga alapján számítják a jelentkezők pontszámát).

Amit még tudni kell:


A nyelvtudásért járó többletpontokról bővebben itt lehet olvasni a Tájékoztatóban »


A nyelvtudás igazolása

Ahhoz, hogy a nyelvtudásunkat többletpontra válthassuk, megfelelően igazolnunk is kell. Ehhez a jelentkezéskor meg kell(ett) adnunk a nyelvvizsga-bizonyítványunk adatait az E-felvételiben (nyelvvizsga nyelve, foka, típusa, bizonyítvány száma, anyakönyvi száma, kiállítás dátuma). Ha valaki egy adott nyelvből külön szóbeli és írásbeli bizonyítvánnyal rendelkezik, akkor azt két külön sorban kell rögzítenie (az azonos nyelvből, azonos szinten letett írásbeli és szóbeli nyelvvizsgák automatikusan komplexnek minősülnek).

Ennek alapján tudja az Oktatási Hivatal a feldolgozás során ellenőrizni a bizonyítvány hitelességét a közhiteles nyelvvizsga-adatbázisból (NYAK). Többletpontot pedig csak akkor kaphatunk érte, ha ez megtörténik – az idei felvételi eljárásban a 2022. április 30-ig befejezett nyelvvizsgák esetén biztosított, hogy a nyilvántartásból hitelesítésre kerüljenek az adatok a ponthatárok megállapításáig.

A 2003. január 1. után megszerzett nyelvvizsgák dokumentumait nem kell feltölteni az E-felvételibe, hanem a megadott adatok alapján történik a többletpontra való jogosultságunk ellenőrzése.

Ezért (is) érdemes az ügyintézési időszakban figyelemmel követni a jelentkezésünket az E-felvételiben, ahol a dokumentumaink feldolgozottságát és elbírálását is meg tudjuk nézni (és szükség esetén időben tudunk intézkedni, ha javításra lenne szükség).

Ha a jelentkezési határidő után szereztük meg a nyelvvizsgánkat, akkor az ügyintézési időszak indulását követően pótolhatjuk és megadhatjuk a szükséges adatokat az E-felvételiben, hogy megkapjuk az érte járó többletpontokat. Erre legkésőbb 2022. július 7-ig van lehetőségünk, de érdemes minél előbb megtennünk.

A nyelvtudás igazolásáról bővebben itt lehet olvasni a Tájékoztatóban »