felvi.hu


Előzményként elfogadott szakok és kreditelismerés mesterképzésen

2024.01.19

Mesterképzésre kizárólag az vehető fel, aki legalább alapképzésben szerzett – vagy a 2006 előtti képzési rendszer szerinti legalább főiskolai szintű – végzettséggel rendelkezik. A legalább alapképzésben szerzett végzettség önmagában azonban még nem feltétlenül elegendő arra, hogy egy adott mesterképzési szakra felvételt lehessen nyerni.


Annak, hogy az egyes mesterszakokra való belépéshez mely alapképzésben szerzett ismeretek fogadhatók el előzményként az alábbi oldalon lehet utánanézni.

Az előzményként elfogadott szakok lehetnek:

  1. teljes kreditérték beszámításával figyelembe vehetők,
  2. nem teljes kreditérték beszámításával figyelembe vehető azon szakok, amelyeken a megszerzett ismeretek megfelelő feltételt biztosítanak a mesterképzésbe való belépéshez. Az előtanulmányok elfogadásáról a felsőoktatási intézmény dönt!

Ha olyan szakon szerez oklevelet, amely az adott mesterképzésen teljes kreditérték beszámításával elfogadható, akkor külön vizsgálat nélkül, az oklevel alapján és a jelentkezéshez szükséges, az intézményi meghirdetésekben meghatározott egyéb dokumentumok benyújtásásával jelentkezhet.

Akinek olyan oklevele van, amely nem teljes kreditértékkel számítható be, a mesterképzést meghirdető intézmény kreditelismerési eljárásban megvizsgálja, hogy a korábban megszerzett kreditjeiből mennyi szakterületi kredit ismerhető el.

Amennyiben csak a szak képzési és kimeneti követelményében előírt minimális szakterületi kreditszámmal rendelkezik, akkor felvételt nyerhet, de a szükséges és a minimális kreditszám különbözetét a mesterképzéssel párhuzamosan, az első két félévben meg kell szereznie.

Ha a korábbi tanulmányai alapján nem ismerhető el a képzési és kimeneti követelményekben minimálisan meghatározott szakterületi kredit, akkor nem nyerhet felvételt az adott mesterszakra.

A kreditelismerési eljárásról

 

A kreditelismerési eljárásról bővebben az aktuális Felsőoktatási felvételi tájékoztatóban lehet olvasni (Jelentkezés c. fejezet).

 

Még több cikk olvasható a témában a Pontszámítás rovatunkban »