felvi.hu


Népszerű szakok 2006-ban: tarolnak a bölcsész szakok

2006.06.22

Az ún. bolognai folyamat egyik legfontosabb elemeként idén a szakos képzési rendszer struktúrája alapvetően megváltozott. A több mint négyszáz korábbi szak helyett alig több mint száz ún. alapszak jött létre. Ezek néhány esetben teljesen megegyeznek a korábbi, "hagyományos" szakkal, ám a legtöbbször azoktól eltérnek. Ennek következtében a legtöbb szakra vonatkozó jelentkezési statisztikákat nem lehet egyértelműen összehasonlítani a korábbi évek adataival, de valamilyen szintű összevetés talán értelmes vállalkozásnak tűnhet.

Annál is inkább így van ez, mivel ha megnézzük az idei legnépszerűbb húsz szak listáját (a nappali alapképzést figyelembe véve), akkor több tekintetben is hasonlóságokat lehet felfedezni a korábbi években tapasztalt sorrendekkel. Vegyük először azokat az egyértelműen összevethető alapszakokat, amelynek "elődjeit" korábban csak ugyanazon a képzési szinten, jelen esetben egyetemin lehetett oktatni! Ezek közül mindenekelőtt a jogász képzést kell kiemelnünk, amely az elmúlt években a legnépszerűbb szakok egyikének bizonyult. A szakra idén ugyan lényegesen kevesebben jelentkeztek, mint egy évvel ezelőtt (ami az átlagos csökkenéshez képest lényegesen nagyobb mértékű), ám közel háromezer jelentkezővel a jogász alapszak az 5. legnépszerűbbnek számít 2006-ban is. Hasonló mértékű volt a csökkenés a pszichológia alapszak esetében is, ám még mindig a legnépszerűbb bölcsész képzésnek számít idén is (9.). Az orvos alapszak (korábban: általános orvostudományi) népszerűsége viszont töretlen, hiszen nappali alapképzésen itt még kismértékű növekedést is tapasztalhatunk a múlt évihez képest (7.). Végül a nemzetközi tanulmányok alapszakra érdemes felhívni a figyelmet. A korábban még a gazdasági szakterülethez sorolt, ám most már a társadalomtudományon belül figyelembe vett képzés a múlt évben került fel először a szakok húszas toplistájára, és idén is - igaz, már alapszakként - a 17. helyen végzett az első helyes jelentkezések alapján. A közel másfél ezres jelentkezői létszám ugyan csökkenést mutat 2005-höz képest, ám nem nagyobbat, mint amekkorát az általános jelentkezői létszámok terén tapasztalhatunk.

A gazdasági jellegű képzések évek óta a legnépszerűbb területek egyikének számítanak. Nem véletlen tehát, hogy az idén is két, gazdaságtudományi képzési területhez tartozó alapszak, a gazdálkodási és menedzsment, illetve a turizmus és vendéglátás alapszakok vezetik a szakok népszerűségi listáját, ráadásul messze a legtöbb, egyenként közel ötezres jelentkezői létszámmal. A gazdálkodási és menedzsment alapszak többek között a korábbi, szintén rendkívül népszerű, egyetemi és főiskolai szinten is meghirdetett gazdálkodási szako(ka)t "olvasztotta" magába, a turizmus és vendéglátás alapszak pedig a korábbi évek egyik slágerszakját, a főiskolai idegenforgalmi és szálloda, illetve a vendéglátó és szálloda szakokat. A két kiemelkedő népszerűségű alapszak mellett még két gazdaságtudományi képzés is az első tízben (!) található: kereskedelem és marketing alapszak (6.), illetve pénzügy és számvitel alapszak (8.), jóval több mint kétezer jelentkezővel. Az ötödik gazdaságtudományi képzés, amelyik bekerült a legnépszerűbb húsz alapszak közé, a nemzetközi gazdálkodás (15.).

Szintén az utóbbi években ívelt fel látványosan a kommunikáció szak népszerűsége is, így nem meglepő az sem, hogy a kommunikáció és médiatudomány alapszak idén a harmadik helyen végzett. Érdekesség viszont, hogy ha figyelembe vesszük az előző évi jelentkezési adatokat, akkor azt láthatjuk, hogy az egyetemi, illetve főiskolai szinten meghirdetett kommunikáció szakra 2005-ben összességében lényegesen többen (5350 fő) jelentkeztek, mint a szakot "magába olvasztó" új alapszakra.

A negyedik legnépszerűbb, közel három és félezer fiatal által választott képzés a mérnök informatikus alapszak. A korábbi műszaki informatikus szak évek óta a népszerűségi listák első felében található, akár az egyetemi, akár a főiskolai képzést vettük figyelembe. Meg kell jegyezni egyrészt, hogy itt már korábban indítottak kétszintű képzést is (BSc), másrészt pedig, hogy az informatikai képzési terület egy másik alapszakja, a programtervező informatikus (20.) is fel tudott kerülni a húszas toplistára.

Öt bölcsész alapszak a legnépszerűbb húszban

Ha a bölcsész szakoknak az elmúlt években tapasztalt folyamatos népszerűség-növekedését tekintjük, akkor a mostani adatok sem lehetnek igazán meglepőek számunkra. Ezek szerint a pszichológia mellett további négy (!) bölcsészettudományi alapszak található a legtöbbek által választott húsz szak között. A történelem alapszakba (12.) "beolvasztott" egyik hagyományos szak, a korábbi egyetemi történelem szak hosszú évek óta az első húsz között szerepelt, mint ahogy az anglisztika alapszakba (18.) "beolvasztott" angol nyelv és irodalom is. A szabad bölcsészet alapszak (10.) igazi "gyűjtő" szak, hiszen több, hagyományosan külön szakokként oktatott korábbi bölcsész szaknak felel meg: filozófia, esztétika stb. Az andragógia alapszaknak pedig olyan hagyományos szak feleltethető meg többek között, mint a főiskolai művelődésszervező, amely szintén a legtöbbek által választott húsz szak között szerepelt az utóbbi években.

További hasonlóság a hagyományos szakok alapján az előző években felállított sorrendekhez képest, hogy a tradicionális műszaki képzések közül idén is a gépészmérnöki alapszak (11.) és a villamosmérnöki alapszak (13.) került fel a legnépszerűbb szakok listájára. Ezeken a szakokon az előző évben már BSc képzésre (is) lehetett jelentkezni.

Végül meg kell említenünk azt a két alapszakot, amelyekhez nem feleltethető meg olyan hagyományos szak, amely az elmúlt évek bármelyikében az első húsz szak között szerepelt volna. Az ápolás és betegellátás alapszakra több mint másfél ezren (15.), a testnevelő-edző alapszakra pedig közel ezerháromszázan (19.) adták be idén első helyen a jelentkezési lapjukat nappali alapképzésre.

5. táblázat

JELENTKEZŐK SZÁMA AZ EGYES SZAKOKRA - A nappali tagozatos alapképzésre jelentkezőket figyelembe véve - az első helyre beadott jelentkezési lapok alapján
(A húsz legnépszerűbb szak)

Szak Jelentkezők
száma (fő)
1.
gazdálkodási és menedzsment
4783
2.
turizmus-vendéglátás
4717
3.
kommunikáció és médiatudomány
3520
4.
mérnök informatikus
3427
5.
jogász
2835
6.
kereskedelem és marketing
2817
7.
orvos
2579
8.
pénzügy és számvitel
2197
9.
pszichológia
2145
10.
szabad bölcsészet
1976
11.
gépészmérnöki
1820
12.
történelem
1668
13.
villamosmérnöki
1544
14.
ápolás és betegellátás
1535
15.
nemzetközi gazdálkodás
1509
16.
andragógia
1475
17.
nemzetközi tanulmányok
1421
18.
anglisztika
1343
19.
testnevelő-edző
1293
20.
programtervező informatikus
1281