felvi.hu


Mérnök informatika: férfias szak sok e-felvételizővel

2011.10.19

Csaknem 3500-an igyekeztek 2011-ben első helyen a mérnök informatika alapszakra bekerülni, ezzel a hatodik helyre juttatva a képzést a népszerűségi listán. Ha már informatika szakról van szó, a jelentkezők több mint kétharmada e-felvételizett.

A mérnök informatika erősen maszkulin szak, mivel a jelentkezők 94 százaléka férfi. A felvételizők nyolcvan százaléka nappali tagozatot jelölt meg, de különösen népszerű volt az esti és a távoktatásos képzési forma is. Ez utóbbi kettőt az országos átlaghoz képest többen választották. A felvételizők nagy része ezen a szakon is elsősorban az államilag támogatott helyeket célozta meg (92 százalék).

Az átlagéletkor 22 év, a legfiatalabbak a nappali tagozatra jelentkezők, ők átlagosan 21, míg a levelező és esti tagozatosok 29, a távoktatásos képzési formát választók pedig 32 évesek.

A 2011-es felvételi során 12 egyetem és főiskola közül választhattak a mérnök informatika szakra készülők. A legtöbben, 24 százalékuk a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemet, további 20 százalékuk pedig az Óbudai Egyetemet jelölte meg első helyen. Legkevesebben (a felvételizők 3 százaléka) a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológiai Karát választották.

Három vidéki intézményben, Miskolcon, Debrecenben és Szeged a legmagasabb a saját régióból érkező felvételizők aránya. A BME és a Széchenyi István Egyetem esetében a felvételizők közel fele az ország más régióiból származik, viszont a Dunaújvárosi Főiskola az egyetlen, ahol a jelentkezők nagyobb része, csaknem háromnegyede a saját régióján kívülről érkezett.

Nyelvtudás szempontjából elmaradnak az országos értékektől a mérnök informatika szak jelentkezői. Középfokú C típusú nyelvvizsgája csupán egyötödüknek, míg felsőfokú C-je nem egészen öt százalékuknak volt.

Színes infók a szak jelentkezőiről

  • A felvételizők mindössze 6 százaléka nő.
  • A legfiatalabb felvételiző 1995-ben, azaz pontosan 35 évvel később született legidősebb társánál.
  • A jelentkezéskor a szakra készülők 73 százalékának nem volt nyelvvizsgája.


Hasznos linkek: