felvi.hu


Több mint 126 ezren jelentkeztek a felsőoktatásba

2023.03.07

Az előző évhez képest mintegy negyedével többen, közel 126 500-an jelentkeztek 2023-ban a felsőoktatásba, a többségük állami ösztöndíjas képzésekre.

Idén volt a legmagasabb a felsőoktatásba jelentkezők száma az elmúlt 12 évben: közel 126 és fél ezren nyújtottak be érvényes jelentkezést a 2023. szeptemberben induló képzésekre. A legtöbben, a jelentkezők 69 százaléka alapképzést jelölt meg első helyen, osztatlan képzést 10 százalékuk, 4 százalékuk felsőoktatási szakképzést, 17 százalékuk pedig mesterképzést.

Legnépszerűbb képzési területek

Erősödött a vidéki egyetemek iránti érdeklődés: a tavalyi évhez képest másfélszer több választottak nem fővárosi intézményben meghirdetett alapképzést. Szintén az átlagnál jobban nőtt az érdeklődés a matematikai, természettudományi, műszaki és informatika képzési területek szakjai iránt, valamint az agrár, a pedagógusképzés, az orvos- és egészségtudomány képzési területekre is.

Legnépszerűbb alapképzések

Az első helyes jelentkezések alapján a gazdálkodási és menedzsment, a pszichológia, az ápolás és betegellátás, a kereskedelem és marketing, a mérnökinformatikus és az óvodapedagógus képzések állnak a legnépszerűbb alapképzések toplistájának elején.

Az idei felvételi eljárásban a jelentkezők számára kedvezően változott a pontszámítás: az alap- és osztatlan képzésekre készülőknek (általános felvételi követelményként) már nem kötelező legalább egy emelt szintű érettségi vizsgát tenniük. Egyes szakokon a korábbi közzétett érettségi követelményekhez képest a felsőoktatási intézmények elfogadhatnak középszintű érettségit is az emelt szintű helyett. Emellett megszűnt a jogszabályi minimumponthatár is.

További statisztikák a Friss adatok szolgáltatásunkban »

 

Fontosabb határidők

Legkésőbb 2023. április 20-ig elindul az e-ügyintézési időszak, a felvételizők az E-felvételiben nyomon követhetik a rögzített adataikat, ellenőrizhetik a feltöltött dokumentumaikat, illetve azok feldolgozottságát, elbírálását, valamint láthatják a rögzített/átvett eredményeiket és a felvételi pontszámaikat is. Ekkortól van lehetőségük a felvételi kérelem benyújtását követően megszerzett dokumentumaik, eredményeik feltöltésére is, legkésőbb 2023. július 12-ig. Ugyancsak eddig egyetlen alkalommal módosíthatják is a jelentkezési helyek sorrendjét is.

A ponthatárok, a felvételi eredmények kihirdetésére várhatóan 2023. július 26-án kerül sor.