felvi.hu


A keresztféléves jelentkezőkről számokban

2013.01.04

Az idén februárban induló képzésekre összesen csaknem 5700-an jelentkeztek. Közülük ismét a nők voltak nagyobb arányban, egy felvételiző átlagosan 2,3 helyre jelentkezett. A mesterképzést megcélzók aránya idén is kimagasló volt, a jelentkezők csaknem 87 százaléka választotta ezen szakok valamelyikét. Az alapszakok között a gazdálkodási és menedzsment, a mesterképzések között a tanári, míg a karok közül a Corvinus Gazdálkodástudományi Kara volt a legnépszerűbb.

A 2013-as keresztféléves eljárás során összesen 5682-en jelentkeztek valamelyik felsőoktatási intézménybe. A jelentkezők csaknem kilencven százaléka maximum három helyre jelentkezett, az egy felvételiző átlagosan 2,31 helyet jelölt meg.

Ebben a felvételi eljárásban is a nők kerültek többségbe, 2866 nő mellett 2816 férfi jelentkezőt számolhatunk, de a normál felvételi eljáráshoz képest a nők előnye sokkal kisebb. A korábbi évekhez hasonlóan az idei keresztféléves eljárást elsősorban az idősebb korosztályokba tartozók választották. Az első helyen alapképzést megjelölők átlagéletkora 29,66 év, ezzel "maguk mögé szorítják" a 28,5 éves átlagéletkort produkáló, első helyen mesterképzésre jelentkezőket. A jelentkezők 98,3 százaléka magyar állampolgárságú, a legtöbb nem magyar állampolgársággal rendelkező jelentkező Szlovákiából (48 fő), Romániából (15 fő) és Szerbiából (13 fő) érkezett.

A keresztféléves eljárásokat az elmúlt négy évben a mesterszakra jelentkezők dominanciája jellemzi. Idén - akárcsak a tavalyi évben - az összes felvételiző több mint nyolcvanöt százaléka első helyen mesterképzési szakot jelölt meg.

Első helyen mesterképzésre jelentkezők az összes keresztféléves jelentkező százalékában
(minden munkarend és finanszírozási forma), 2008-2013

A mesterképzésre jelentkezőkön kívül 737-en (a jelentkezők 13 százaléka) első helyen alapképzési szakra, 31 fő pedig egységes, osztatlan (jogász) szakra szeretne bejutni.

Első helyes jelentkezések képzési szint szerint
(minden munkarend és finanszírozási forma), 2013 K eljárás


Az első helyen mesterképzésre jelentkezők 95 százaléka állami ösztöndíjas formában szeretné megkezdeni tanulmányait, alapképzésben és egységes, osztatlan képzésben csak önköltséges helyre pályázhattak a jelentkezők.

Az első helyen alapképzést megjelölők több mint fele (55 százalékuk) levelező munkarenden kezdené meg tanulmányait, 19 százalékuk nappalin, 26 százalékuk pedig távoktatásban tanulna majd – utóbbi munkarenden egyes gazdaságtudományi, informatikai és műszaki szakokat hirdettek meg. Az első helyen mesterképzésre jelentkezők mintegy kétharmad része nappali munkarendet választotta, a többiek zömmel levelező képzésben folytatnák tanulmányaikat.

Az első helyes jelentkezéseket nézve az egyes alapszakok közül három gazdaságtudományi szak, a gazdálkodási és menedzsment, a turizmus-vendéglátás és a pénzügy-számvitel bizonyult a legnépszerűbbnek, de sok jelentkezőt vonzott az első ízben most induló drámainstruktor alapszak is.

A legtöbb első helyes jelentkezőt vonzó alapszakok
(minden munkarend és finanszírozási forma), 2013 K eljárás

alapszak

első helyes jelentkezők száma

1.

gazdálkodási és menedzsment

177

2.

turizmus-vendéglátás

80

3.

pénzügy és számvitel

60

4.

drámainstruktor

52

5.

műszaki menedzser

39

6.

kereskedelem és marketing

31

7.

villamosmérnöki

27

8.

andragógia

24

9.

emberi erőforrások

24

10.

gazdaságinformatikus

23


Mesterképzésben – ugyancsak az első helyes jelentkezéseket tekintve – a tanári mesterszak után főleg gazdaságtudományi és műszaki szakokat találhatunk a jelentkezési toplista élén: előbbiek közül a vezetés és szervezés és a marketing, utóbbiak közül a villamosmérnöki és a gépészmérnöki mesterszak vonzotta a legtöbb jelentkezőt. Közéjük ékelődik be a lista negyedik helyén az informatika képzési területhez tartozó mérnökinformatikus mesterszak 228 első helyes jelentkezőjével.

A legtöbb első helyes jelentkezőt vonzó mesterszakok
(minden munkarend és finanszírozási forma), 2013 K eljárás

mesterszak

első helyes jelentkezők száma

1.

tanári

743

2.

vezetés és szervezés

313

3.

villamosmérnöki

255

4.

mérnökinformatikus

228

5.

gépészmérnöki

220

6.

marketing

220

7.

pénzügy

216

8.

vállalkozásfejlesztés

182

9.

számvitel

155

10.

logisztikai menedzsment

119


Az egyes karok közül (minden képzési szintet figyelembe véve) a BCE-GTK vonzotta a legtöbb, közel négyszázötven első helyes jelentkezőt, de háromszázötvennél többen választották első helyen a BME-VIK és a BME-GÉK képzéseit is.

A legtöbb első helyes jelentkezőt vonzó karok
(minden képzési szint, munkarend és finanszírozási forma), 2013 K eljárás

kar

első helyes jelentkezők száma

1.

Budapesti Corvinus Egyetem Gazdálkodástudományi Kar

446

2.

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar

371

3.

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki Kar

362

4.

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar

215

5.

Eszterházy Károly Főiskola Tanárképzési és Tudástechnológiai Kar

205

6.

Nyíregyházi Főiskola Pedagógusképző Kar

173

7.

Szent István Egyetem Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar

159

8.

Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar

149

9.

Széchenyi István Egyetem Műszaki Tudományi Kar

145

10.

Debreceni Egyetem Gazdálkodástudományi és Vidékfejlesztési Kar

136