felvi.hu


Ösztöndíj kisokos

2021.03.12

Minden egyetem más és más ösztöndíjakkal segíti hallgatóit, legyél te is mindig jól informált és naprakész! Összeszedtünk neketek néhányat, amire a legtöbb esetben jogosult lehetsz.

Az egyetemed honlapjáról tájékozódhatsz az aktuális ösztöndíj lehetőségek leadási időszakáról és kritériumairól, ezen kívül minden egyetem Szervezeti és Működési Szabályzatában a térítési és juttatási szabályzat között keresd feltüntetve az intézményi ösztöndíjakat, ahonnan tudhatod mire számíthatsz az év során.

Tanulmányi ösztöndíjak

Tanulmányi ösztöndíjra az első sikeres félév után lehet esélyed, ha államilag támogatott/ magyar állami ösztöndíjas teljes idejű alapképzésben, mesterképzésben, felsőoktatási szakképzésben vagy osztatlan képzésben veszel részt. Kreditindextől függően a következő 5 hónapra kaphatod meg a tanulmányi ösztöndíjat. Külön pályáznod nem kell, amennyiben jogosult vagy rá, automatikusan kiíródik a Neptun rendszerbe.

A kreditindex számításakor az adott félévben teljesített tanegységek kreditértékének és érdemjegyének szorzataiból képezett összeget el kell osztani harminc kredittel. Általában 5-30 ezer forint közötti összegre számíthatsz, attól függően hanyadig helyen szerepelsz a rangsorban.

Szociális ösztöndíjak

A szociális ösztöndíjakra szintén államilag támogatott, nappali képzésben résztvevő hallgatóként tudsz pályázni. Alapvetően a hallgatók többsége a rendszeres szociális ösztöndíjra szokták leadni igényüket. Minden félévben a Neptun rendszeren keresztül vagy személyesen/postán el kell küldeni, a pályázati adatlapot a szociális helyzetet alátámasztó igazolásokkal együtt. Többek között figyelembe veszik a lakhatási körülményeket, az állandó lakóhely távolságát az egyetemtől, a testvérek számát, az egy háztartásban élők jövedelmét és egészségügyi állapotát is. Ezek alapján egy szociális pontszámot állapítanak meg, aminek függvényében általában 5 és 30 ezer forint közötti összegre lehetsz jogosult a következő félévre. A rendkívüli szociális ösztöndíjra félévente egyszer pályázhatsz, ha egy rendkívüli eset miatt (betegség, halál) romlott a szociális és anyagi helyzeted.

Nemzeti Felsőoktatási Ösztöndíj

Nemzeti felsőoktatási ösztöndíj támogatásban a teljes idejű alapképzésben, osztatlan képzésben és mesterképzésben részt vevő hallgató részesülhet, a következő 10 hónapra. Az ösztöndíj feltételei, hogy az utolsó két aktív félévben legalább 55 kreditet szerezz és a súlyozott tanulmányi átlagod legalább 4,50 legyen. Ezen kívül a pályázati lapon figyelembe vételre kerül a nyelvvizsgák száma, TDK munka, demonstrátori elfoglaltság, Hallgatói Önkormányzatban végzett munka, szakkollégiumi tagság, mentorprogramban való jelenlét, stb. Ezek alapján egy pontszámot kapsz, mely sorrendje alapján az intézményenként meghatározott számú hallgató részesülhet az ösztöndíjban.

A teljes cikk további ösztondíj-lehetőségekkel elolvasható az Unilife-on »