felvi.hu


Betegségekkel az egyetemen

2021.10.07

Az egyetemeken nem csak egészséges emberek tanulnak, ez teljesen természetes. Számos szívbeteg, cukorbeteg, daganatos vagy egyéb megbetegedésben szenvedő és fájdalmakkal élő hallgató küzd a mindennapokkal a felsőoktatásban. Mégis milyen lehetőségeik vannak?

Fáj? Szúr? Időt vesznek el a kezelések és a rendszeres orvoslátogatások? S még folytathatnánk a sort. Mindenesetre kijelenthető, hogy nem kis hátránnyal kezdenek azok, akiknek mindezekkel meg kell küzdeniük.

Természetesen a fogyatékkal élőknek számos rendelkezés könnyíti meg az egyetemi éveit, azonban az ebbe a kategóriába nem sorolható, de a mindennapokban mégis hatalmas nehézséget okozó betegségekről kevés szó esik.

Ilyen esetekben is tud segíteni az egyetem? Természetesen! Máris mutatjuk, miként!

A rendszeres szociális támogatás

Ha állami ösztöndíjas hallgató vagy, akkor havi támogatással, ha pedig önköltséges formában végzed az egyetemet, akkor költségtérítés mérsékléssel segíthet az egyetem. Azért a feltételes mód, mert mindezeket a támogatásokat kérvényezni kell. Egy űrlap kitöltése után és a megfelelő mellékletek benyújtásával tarthatsz rá igényt. Bővebben az egyetemek HÖK-jein keresztül tájékozódhatsz. Az elbírálás hosszadalmas folyamat és nem tudni, mit fognak elfogadni az ellenőrzők, de annyi biztos, hogy próbálkozni ér. Fontos a folyamatos kontrollvizsgálat!

További hiányzások engedélyezése orvoslátogatás esetén

Igen, az a gonosz katalógus. Ha nem kerülsz fel rá, akár aláírás megtagadás is lehet a vége, szóval érdemes elkerülni az efféle félreértéseket. Főként akkor, ha a féléves kontrollvizsgálat miatt nem tudsz jelen lenni az órákon. Csak kérj egy igazolást a dokitól vagy a nővértől, add le az illetékesnek és máris egy gonddal kevesebb. Persze a szabályokat egyeteme és szemináriuma válogatja, de a kötelező óralátogatás esetén érdemes kiaknázni ezt a lehetőséget.

Szünetelés, ismertebb nevén passziváltatás

Egyes esetekben, különösen baleset, betegség vagy más váratlan ok esetén kérelem ellenében lehetséges a hallgatói jogviszony szüneteltetése. Ez az időtartam nem lehet hosszabb, mint két félév. Azonban az adott egyetem tanulmányi és vizsgaszabályzatában foglaltak szerint a hallgató több alkalommal is élhet ezzel a lehetőséggel. Az érintett részéről előre is bejelenthető, de a fent felsorolt esetekben (baleset, betegség vagy más váratlan ok) külön engedélyre van szükség hozzá. Tehát, ha esetleg előre tudod, hogy lesz egy fontos műtéted, vagy a betegséged olyan stádiumában van, amikor nem tudod vállalni az egyetemi kötelezettségeidet, élhetsz ezzel az opcióval, illetve akkor is, ha váratlanul történik veled valami.

A teljes cikk elolvasható itt: UniLife.hu »