felvi.hu


3 dolog, amire érdemes felkészülni az egyetem előtt

2021.06.09

Egyetemre menni rettentő izgalmas: végre beteljesül a várva várt szabadság, kilép az ember a gimis közegből, és már csak azokat a dolgokat tanulja, melyek valóban az érdeklődési körébe tartoznak. Vannak azonban bizonyos dolgok, amikről egyáltalán, vagy csak nagyon kevés szó esik az egyetemet megelőzően. Íme pár dolog, amire jobb lesz figyelni!

Eleinte az ember nem is feltétlen érzi a vállaira nehezedő felelősséget, amikor már nincsenek körülötte csomóan, hogy irányítsák a mindennapjait. Tanárok, szülők, megszokott környezet – ezekre már nem támaszkodhatsz a szülői fészekből kirepülve, egy olyan közegben, ahol senki nem fog külön figyelmet szentelni neked.

Menj a dolgok után!

Egyetemistaként bizony sokszor a sarkunkra kell állni, ha akarunk valamit – legyen szó javítási lehetőségről egy professzornál, vagy új barátokról. Nem várhatod, hogy a szádba repüljön a sült galamb. A professzorok nem fognak felkeresni, ha épp kettesre vagy netalántán bukásra állsz, neked kell menni a dolog után, és udvariasan megkérdezni őket a javítási lehetőségről.

Egy összeszokott baráti társaság sem feltétlen fog külön elhívni a következő házibulijukba. Ha szimpatikusak, gyűjtsd össze a bátorságod, és menj oda hozzájuk!

Alkalmazkodj!

Ha az egyetem az első időszak, amit nem otthon töltesz, hanem a családi fészekből kirepülve, akkor bizony tutira kell egy kis idő, mire hozzászoksz, hogy anyu nem csinál minden este vacsit, apu pedig nem terem ott, amikor valami javításra szorul.

A teljes cikk elolvasható itt: unilife.hu »