felvi.hu


Mihez kezdjek, ha nem vettek fel?

2018.08.28

Semmiképp se essünk kétségbe, ha nem vettek fel minket egyetemre, főiskolára, hiszen a megszaporodott szabadidőnket hasznosan is eltölthetjük. Számtalan értelmes feladatot teljesíthetünk az előttünk álló hónapokban, amelyek közelebb vihetnek minket távolabbi céljainkhoz. Nyelvet tanulhatunk, OKJ-s képzéseken vehetünk részt, vagy gyakornokoskodhatunk is. Ezek a tippek természetesen jól jöhetnek azoknak is, akik már túl vannak a diplomaszerzésen, de még nem sikerült elhelyezkedniük.

Gondoljuk át a lehetőségeket!

A nyár gyorsan eltelt, és sokan csak most kezdenek ráeszmélni, hogy a sikertelen felvételi után hirtelen sok szabadidő zúdult a nyakukba. Sokan keresztféléves képzéseket fontolgatnak, vagy jövő őszre szeretnének újra visszaülni az iskolapadba, de végeláthatatlannak tűnik az idő addig. Nem jelent feltétlenül elvesztegetett időt a tanulmányok között kihagyott év. Ha nyelvtudásunk fejlesztésére, pénzkeresetre, gyakornokoskodásra vagy önkéntességre fordítjuk az időt, máris gyorsabban pörögnek a napok, miközben még tudásra, szakmai tapasztalatra is szert tehetünk.

Tanuljunk nyelveket!

A nyelvtanulás akkor is hasznos időtöltés, ha már rendelkezünk egy vagy akár több nyelvvizsgával. Mivel Magyarországon viszonylag kevesen beszélnek jól kisebb vagy ritkább nyelveket, így érdemes ezek közül kiszemelnünk egyet. Mivel a világnyelveket viszonylag sokan beszélik, akkor tűnhetünk ki az álláskeresők százai közül, ha olyan tudás birtokába kerülünk, amellyel a többség nem rendelkezik. Néhány éve még kötelező volt itthon az orosz nyelv tanulása, ám ma viszonylag kevesen beszélik, jól pedig még ennél is kevesebben, így akár azzal is növelhetjük esélyeinket, ha ezt a nyelvet kezdjük el tanulni. Ha szolgáltató központban szeretnénk dolgozni, akkor ott is hasznát vesszük, ha minél több nyelvet tudunk. A ritka nyelvek ismerete azonban akkor értékes igazán, ha mellette legalább egy nagyobb nyelvet is beszélünk. Az álláspiaci szakemberek többsége egyetért abban, hogy az angol ma már alapvető, így ha csak egy nyelvet beszélünk, akkor lehetőség szerint az angol legyen az.

Szerezzünk szakmát!

Lehet, hogy eltökéltek vagyunk a továbbtanulásban, és mindenképpen szeretnénk diplomát szerezni, ám addig is fontolóra vehetjük egy OKJ-s képzés beiktatását. Olyan szakmát is találhatunk, amely kötődik a kiszemelt egyetemi vagy főiskolai szakunkhoz. Az első és a második szakképesítés megszerzése ingyenes, de csak az iskolai rendszerű szakképzés olyan oktatási intézményeiben, amelyek állami támogatásban részesülnek. Diákigazolványt is kapunk, amellyel számos szolgáltatást kedvezménnyel vehetünk igénybe, és bizonyos esetekben egy új felvételinél többletpontokat is kaphatunk az OKJ-s képzettségünkért. Mivel nem számít, hogy van-e diplománk, így azok is tanulhatnak így, akik már elvégezték a felsőoktatási intézményt, csak még nem sikerült elhelyezkedniük.

Tegyük próbára magunkat!

Könnyebben megy majd a pályaválasztás, ha előtte beleláttunk abba, mit is kell egy-egy munkahelyen a mindennapok során végezni. Lehet, hogy az iskolapadból nézve vonzónak tűnik egy-egy munka, ám amikor a gyakorlati kérdésekkel is szembesülünk, gyorsan elmegy tőle a kedvünk. Ezért is érdemes elmenni gyakornoknak, és a cégek többsége örömmel fogadja a lelkes, tettre kész fiatalokat. Fizetést ugyan többnyire nem, vagy csak keveset adnak, de már a tudásért, tapasztalásért, és a kapcsolati háló bővítéséért is megéri gyakornokoskodni. A végén akár még állásajánlatot is kaphatunk! Előfordulhat, hogy a gyakorlat után már nem is vágysz arra, hogy főállású diák legyél, hanem munka mellett, levelező vagy esti képzésben szerzed meg az oklevelet, hogy minél több időt a gyakorlattal, a tényleges szakmai tapasztalat megszerzésével foglalkozhass.

Önkéntesség, akár külföldön is

Az önkéntesség lényege az, hogy felajánljuk szabadidőnket valamilyen nemes cél érdekében. Ez nem csak azoknak jó, akiken segítünk, hanem mi magunk is jól járunk. Az önzetlen segítség önmagában is pozitív hatású, jó érzéssel tölt el minket, egészségvédő hatása van, emellett megadja a közösséghez tartozás élményét, és hasznosnak érezzük magunkat. A megszerezhető valós szakmai tapasztalat pedig olyan érték, amelyet a későbbi munkahelyeinken, de már az egyetemen, főiskolán is hasznosíthatunk. Néhány szakon kifejezetten előnyt jelent, ha valaki kipróbálta magát ezen a területen, ilyen például a szociológia, a pszichológia vagy a szociális munkás szak. Ha külföldön önkénteskedünk, akkor ráadásként még a nyelvtudásunkat is fejleszthetjük, és a szervezésben, önállósodásban is nagy lépéseket tehetünk előre. Érdemes kitölteni Felvi pályaorientációs önismereti tesztjei közül a tanulási stílusokra és tanulási készségekre vonatkozó kérdéssorokat, hogy kiderüljön, milyen irányban kell elindulni tanulási képességeink fejlesztésében.