felvi.hu


Nem vettek fel - hogyan tovább?

2021.07.23

Érettségi után kikerülni a nagybetűs életbe? Talán túl sokat is hallja az ember, míg tényleg eljut odáig. De hogyan érvényesül mindez a valóságban, ha véget ér a középiskola? Néhány fontos teendő arra az esetre, ha nem lehetünk azonnal egyetemisták.

Az érettségi szezon lezárultával némi szusszanás következett, bár sejteni lehetett, hogy ez nem tart sokáig. Az óriási vizsgadrukk elhalványulása szép lassan hagyta, hogy elfogadjuk: itt a vége, nincs tovább. Nincs több osztálykirándulás, nincs több témazáró, tényleg ez volt az utolsó. Bár az ismerősök közhelyes életbölcsességei sok esetben csak rontanak a helyzetünkön, apránként azért rá kell jönnünk: nem alaptalanok.

A korábban jól átgondolt felvételi sorrendek új értelmet nyernek nyáron, mint ahogy a gólyatáborok, bulik, és az évkezdés is. Kilépünk a burokból, ami addig körülvett bennünket, hiszen a tanárok, a fix osztálytársak, a jól megszokott osztálytermünk mind olyan biztonságot jelentettek, amiket mindezidáig nem tudtunk értékelni, mert természetesek voltak.

Ünnepelni való ugyebár mindig van, csak meg kell találni az okot rá.

A felvételi ponthatárok kihirdetése most újabb izgalomra adott okot a fiataloknak. De mi van akkor, ha a nyári dorbézolás közepette kimaradunk abból a körből, mikor az új egyetemistákra koccintunk, mert mi nem kapjuk meg a sikeres felvételi értesítőt? Kicsit kudarcot vallott, megtört érzés, kár is lenne tagadni. Ha túljutunk a kiábrándulás első hullámain, jobb, ha megtervezzük, hogyan tovább. Pihend ki magad a nyár hátralévő részében, de ne felejtsd el, utána újult erővel kell nekifutnod a továbbiaknak. Lesznek ennél jóval nagyobb csalódásaid is.

Jóllehet, az alábbi útmutatások elsőre csupán a korábban említett öreges aranyköpéseknek hangozhatnak, azért ne felejtsd el, hogy tapasztalati alapokon nyugszanak, tehát ha senki nem veszi észre, a szíved mélyén nyugodtan megfogadhatod őket!

Jöjjön tehát néhány tipp, arra az esetre, ha te is azok közé tartozol, akik idén lemaradtak az egyetemi létről!

A teljes cikk elolvasható itt: UniLife.hu »