felvi.hu


Pótfelvételi előtt: keresd a helyed!

2017.08.04

Ha azok közé tartozol, aki jelentkezett, de nem sikerült - vagy már február előtt megtorpantál és nem adtál be jelentkezési lapot -, akkor sem késtél le semmiről. A következő két hétben a hidegfejű mérlegelés időszaka következhet.

A továbbtanulás átmeneti sikertelensége, amit a felvételi kérelem elutasítása jelent, jellegzetes tünetekkel jár - jellemzi a helyzetet Kiss István pszichológus. A jövőkép töredezetté válik, nem látszik a folytatás lehetősége, eluralkodhat a jelentkezőkön a csalódás, düh. Még friss, elfogadhatatlan a helyzet, hogy nem volt elég a pontszám a bejutásra a kiszemelt szakra. Sokan nem fogják fel, tagadják a helyzetet és úgy gondolják, ez nem lehet igaz. A tagadást, dühöt gyakran követi a kétségbeesés is, ami azzal a kérdéssel jár együtt, "hogyan tovább?" - jelzi a folytatást a szakember. Ezek az élmények a sikertelenség élményével járó helyzetek mindegyikében előtörhetnek, természetes reakciók. Ha a csalódáson sikerült többé-kevésbé túllendülni, érdemes a következő napokban a folytatásra koncentrálni.

Akiknek nem sikerült, vagy eleve lemondtak a lehetőségről - még jól jöhet a pótfelvételi

A csak valahova bekerülni elve rossz döntési stratégia. Ugyan diákigazolványhoz juthatsz, több-kevesebb pénzért információkat kapsz, és jó társaságba keveredhetsz, ha találomra választasz egy szakot a lehetséges kínálatból. Az idődet mégis pazarolod, ha nem a saját irányodat követed.

A választásban a legfontosabb, ajánlható döntési szempont az lehet, hogy mennyire segíthetik a megkezdhető tanulmányok személyes életterved megvalósítását. A még mindig gyakran mellőzött felsőoktatási szakképzési lehetőségek jó belépőt adnak a további tanulmányokhoz és a munkavállaláshoz is, gyakorlatorientált jellegük miatt. Lapozd át a kínálatot, és dönts ésszerűen a folytatásról.

Talán mozdulnod kell ahhoz is, hogy az ország más pontján nyújtott, az érdeklődési irányodhoz illeszkedő képzésbe belépj. Sokak számára talán még nem világos, de a továbbtanulás a szülőkről és korábbi baráti kapcsolatokról való fokozatos leválás egyik fontos állomása - hívja fel a figyelmet a pszichológus egy fontos tényezőre. Akik saját választásaikat úgy szűkítették be, hogy lehetőleg ne mozduljanak messzire a szülői háztól, könnyen kirostálódhattak a népszerű, nagy múltú intézmények felvételi folyamatában. De új lehetőséget kapnak, ha távolabbi képzési lehetőséggel élnének: ugyanarra, vagy rokon területre jelentkeznek vidéki egyetemek, főiskolák képzési programjában.

Aki még mindig bizonytalan, milyen irányba induljon, gyors segítséget kaphat a Pályaorientáció rovat önismereti tesztjei és cikkei segítségével.

Ha a pénz a döntési szempont

Arra is van lehetőség, hogy a jelöltek a tanulmányokkal járó anyagi többletterheket ellensúlyozzák. Érdekes módon a családok többsége viszonylag könnyedén vállal jelentős hiteleket egy nagyobb lakás, új autó vagy műszaki cikkek megszerzése érdekében, de a Diákhitel igénybevételétől, amely fedezheti a költségek jelentős részét, még mindig visszariadnak. A szülők általában azt mondják, hogy ne kezdje adóssággal az életet a gyermekük. A valóság azonban az, hogy a diákhitel nagyon kedvező feltételek mellett, hasznos eszköz lehet, ha valóban a megfelelő cél érdekében használják fel. Ha az életpályához illeszkedő képzés finanszírozására veszik igénybe, akkor a fedezetével szerezhető információk jól beépülhet a tanulmányok során a tudás rendszerébe.

A kreditrendszernek köszönhetően a különféle intézményekben végzett tanulmányok jelentős részénél van mód arra, hogy a tanulmányi kötelezettségek teljesítéséhez elismerjék a más helyszíneken szerzett szakirányú jegyeket. A diákhitel átmenetileg fedezheti egy jól megválasztott költségtérítéses képzés kiadásait. Törlesztésére a tanulmányok lezárásával, kedvező feltételekkel kerülhet sor: kedvező kamatfeltételei mellett a fizetendő részletek maximalizáltak. A jövedelem meghatározott, nem túl magas százalékát várják törlesztésként, az adókhoz hasonlóan kalkulálható formában. A diákhitel lényegében egy befektetési forma: a saját szakmai pályafutás egyengetésének hasznos segítője lehet.

Mit nyújt a tanulás?

Némi megkönnyebbülést jelenthet a tanulással küzdők számára az érettségi bizonyítvány megszerzése, de a 21. században ezzel még nincs vége a fejtágításnak. A gyors technológiai fejlődés az élet minden területén megköveteli a fejlődést, tanulást. Aki lemarad az információkról, az egészen egyszerűen kimarad a társadalomból. A tanulásnak soha nincs vége, élethosszig tartó folyamatként érdemes gondolkodni róla. És ha már ott tartunk, hogy az egész életet átszövi, érdemes ezt is alaposan megtanulni - állítja a tanácsadó pszichológus. Akkor érhetünk el jó eredményeket a tanulásban, ha tisztában vagyunk azzal, hogy mit, miért és hogyan tanulunk. Sőt, képesnek kell lennünk motiválni magunkat a tanulásra az eredményességhez. A felületesen olvasott, hallott vagy látott információk könnyen felejtődnek, csakúgy, mint a számunkra érdektelen dolgok. A tanulás egy kompetencia, ami fejleszthető - fogalmazza meg a szakember. Erről nem szabad elfeledkezni akkor sem, amikor a pótfelvételi időszakában választ valaki továbbhaladási irányt.