felvi.hu


Ösztöndíjjal segítik a tehetséges jogászhallgatókat

2017.11.07

A 2016 óta élő Nemzeti Kiválósági Jogászösztöndíj program keretében öt vidéki jogi karról tanulmányi félévenként összesen 250 hallgató részesül ösztöndíjban, hangzott el a nemzeti kiválósági jogászösztöndíjasok szakmai napján.

A vidéki jogi karok teljesítménye fontos a jogásztársadalom számára, az Igazságügyi Minisztérium (IM) pedig szakmailag és anyagilag is támogatja a jogászképzést - hangoztatta Trócsányi László igazságügyi miniszter .

A vidéki jogi karokról az IM épületébe látogató több mint száz ösztöndíjas jogászhallgatónak Trócsányi László bemutatta a minisztérium felépítését és működését, amely - mint mondta - létszámát tekintve a kisebbek közé tartozik, ám a végrehajtó hatalomban betöltött szerepét jelzi, hogy a kormányüléseken két miniszternek van vétójoga: a pénzügyekért felelős miniszternek és az igazságügyi miniszternek.

A miniszter az ösztöndíjasoknak beszélt arról is, hogy a tárcánál dolgoznak fiatal tehetséges gyakornokok. Anyagi lehetőségeik ugyan nem érik el a magánszféráét, ám a szakmai előmenetelükben sokat jelenthet a minisztériumi gyakorlat, ami idővel a magánszférában is kiváló ajánlólevél.

Vízkelety Mariann igazságügyi kapcsolatokért felelős államtitkár a rendezvény megnyitóján elmondta: egy 2014-es kormánydöntés nyomán az igazságügyi tárca erősebb felhatalmazást kapott a jogászképzésben, főként a szakmai színvonal emelése terén.

Az államtitkár kiemelte: az ösztöndíjprogram eddigi sikere is bizonyítja, hogy Magyarországon is, és különösen vidéken, szükség van a jogászképzésre. A hallgatói létszámok demográfiai folyamatokból is következő csökkenését pénzügyi és szakmai ösztönző rendszerekkel is ellensúlyozni próbálják. Ezekre a célokra az IM költségvetésében évi félmilliárdot különítettek el, melynek jelentős részét a kiválóan teljesítő jogászhallgatók ösztöndíjára fordítják.

A 2016 óta élő Nemzeti Kiválósági Jogászösztöndíj program keretében az öt vidéki jogi karról - Szeged, Debrecen, Pécs, Miskolc, Győr - tanulmányi félévenként összesen 250 hallgató részesül ösztöndíjban. Az ösztöndíjprogram szabályai szerint a pályázatokról az egyes jogi karok döntenek a tanulmányi eredmény és a szakmai többletteljesítmények alapján. Akik bekerülnek a programba, azok fél évig havi 50 ezer forintos ösztöndíjban részesülnek.

A jogászösztöndíjakról bővebben információ található a www.jogaszkepzes.kormany.hu oldalon.