felvi.hu


Miért jelentkezz a duális képzésekre?

2021.09.16

Szeretnél már az egyetemen biztos gyakorlatot szerezni? A duális képzésben az elméleti oktatás egy felsőoktatási intézményben, a gyakorlati képzés pedig ezzel párhuzamosan egy partnercégnél történik.

Felsőfokú duális képzés a műszaki, informatika, agrár, természettudomány, gazdaságtudományok vagy egészségtudomány képzési terület gyakorlatigényes alap­ és mesterképzési szakjain, valamint szociális munka alapképzési szakon folytatható.

Mi is ez?

A duális hallgató a felsőoktatási tanulmányai mellett egy minősített partnerszervezetnél végez gyakorlatot. Ennek eredményeként munkatapasztalatot szerez, a szakmai kompetenciáit pedig már a képzés alatt megerősíti. A partnerszervezet a saját igényei szerint képezi a hallgatókat, és profiljának megfelelően támogatja, gyakorlati ismeretekkel bővíti, kiegészíti a hallgatók intézményi képzését. Így lényegében kineveli jövőbeli munkatársait, akik a diplomájuk megszerzését követően azonnal teljes értékű munkavállalók lehetnek.

Miért válasszam a duális képzést?

1. Havi fizetés

A felsőfokú duális képzés megkezdéséhez a sikeres felsőoktatási felvételi mellett arra is szükség van, hogy egy partnerszervezet (vállalat) hallgatói munkaszerződést kössön a jelentkezővel. A munkaszerződés alapján a hallgatónak a duális képzés teljes idejére – mind a gyakorlati, mind az elméleti periódusok alatt – havi fizetés jár. A fizetés legalább a kötelező legkisebb munkabér (minimálbér) 65 százaléka.

2. Modern vállalati környezet, versenyképes tudás

A partnerszervezettel szemben fontos elvárás, hogy megfeleljen a gyakorlati munka oktatásával kapcsolatos technológiai követelményeknek, rendelkezzen a szükséges gépekkel, eszközökkel és segédanyagokkal. A versenyképes gyakorlati tudást tapasztalt, szakirányú felsőfokú végzettséggel rendelkező szakemberek (mentorok) adják át.

A duális képzésben részt vevő hallgató nem marad le felsőoktatási tanulmányaiban sem, hiszen az elméleti kurzusokon évfolyamtársaival együtt vesz részt, ugyanazokat a tárgyakat tanulja, és azonos vizsgakövetelményeknek kell megfelelnie.

3. Nagyobb elhelyezkedési esély

A partnerszervezet a saját igényeinek megfelelően, a felsőoktatási intézménnyel egyeztetett program alapján képezi a hallgatóit. Így kineveli a jövőbeli munkavállalóit, akik a diploma megszerzését követően azonnal teljes értékű munkavállalók lehetnek.

További információ és a duális képzésről szóló videók az alábbi kiadványban:

Tájékoztató a duális képzésről - jelentkezőknek (pdf)