felvi.hu


Felvételi előtt: a döntést Te hozod

2022.09.05

Mindenki más, saját, személyes szakmai életútján halad. Még akkor is, ha követed szüleid, tanáraid javaslatait, esetleg néhány szimpatikus példát látsz magad előtt: a döntéseket csak saját magad hozhatod meg. Te vagy a szakértője saját életednek.


A felvételi jelentkezési határidő előtti hetek kicsit olyanok, mint amikor egy édességboltba téved az ember. Végigpróbálgat egy tucat csokoládét, néhányat már jól ismer, másokról csak a csomagolás alapján tud tippelni. És közben azon töri a fejét, melyikben lehet a legtöbb cukor, vagy a legkevesebb kalória... Melyiket ajánlaná mondjuk az idősebb testvére? Aztán feltűnik egy haver is, aki villámgyorsan választ egyet a százféle kínálatból, és sürgetően kérdezi: "te még mindig nem tudod, mit veszel?"

Döntési stílusunkban sokfélék lehetünk

Azt, hogy ki milyen szempontokat mérlegel a választás során, teljes mértékben meghatározza a döntési stílusa. A legtöbb jelentkező azt keresi, ami leginkább megfelel érdeklődésének, képességeinek, lehetőségeinek és személyes értékeinek. Mások döntéseiben fontos, hogy milyen tanácsokat kapott a családtól, más fontos emberektől, barátaitól. Megint mások úgy választanak, hogy nem választanak. Azaz halogatják, és majd az utolsó pillanatban, kizárásos alapon, esetleg a véletlenre hagyatkozva jelölnek meg irányokat. A korrekciók lehetősége adott: ha már belépsz egy területre, tapasztalatokat gyűjtesz a különféle szemináriumi munkák, gyakornokság vagy részmunkaidős foglalkoztatás keretében, talán tisztább lesz a kép. Tanárok, oktatók és gyakorlati szakemberek példája segítheti az alapszakon további orientációdat.

A választás gyötrelmei

A lehetőségek sokfélesége komoly stresszforrás. Nehéz úgy dönteni felelősen a jövő fontos kérdéseiben, hogy nem vagy tisztában a rendelkezésre álló irányokról, és még azt sem tudatosítottad magadban, milyen módon szoktál döntéseket hozni életedben. Ezek a döntési stílusok pontosság vagy célravezetőség tekintetében nehezen rangsorolhatóak, nem egyértelműen jók vagy rosszak. A különféle helyzetek eltérő stratégiákat követelnek. Van az úgy, hogy néha előre kövezett úton haladunk, máskor intuíciónk segít a helyes irány kiválasztásában.

Segítség a döntéshez

Könnyíthetsz a döntéshozatal gyötrelmein, ha kézbe veszed a folyamatokat, és magad is utánanézel fontos információknak. A felvi.hu pályaorientációs kérdéssorai segítségével néhány ötletet, javaslatot kaphatsz, milyen irányokban, témákban lenne érdemes elmélyednek személyes jellemzőid alapján. Ismerkedhetsz saját motivációs tényezőiddel, igényeiddel és pályákkal, foglalkozásokkal kapcsolatos érdeklődésed jellemzőivel.

Hogyan juthatsz célba?

A megalapozott döntéshez ismerned kell önmagad, fontos jellemzőid, igényeid, vágyaid, képességeid és lehetőségeid. Ezeken túl hasznos lehet, ha tudod, hogy milyen foglalkozások, szakmák léteznek. A kettő közötti kapcsolatot a szakmai képzés, felsőoktatási tanulmányok teremtik meg. A felvi.hu szakkeresője és szakleírásai alapján összeállíthatod magadnak a teljes képet. Végiggondolhatod, hogy a szimpatikus foglalkozások betöltéséhez szükséges jellemzők fejlesztését melyik képzés szolgálhatja, és a szakkereső különféle opcióinak beállításával kiválaszthatod az igényeidnek leginkább megfelelő képzési helyszínt, képzési programot.