felvi.hu


Felvételi előtt: hogyan válasszunk pályát?

2016.10.25

Ha már legalább körvonalaiban meg tudod határozni, milyen tevékenységek, szakmák felelnek meg igényeidnek, képességeidnek és felmérted a jövőbeni lehetőségeket is ezeken a területeken, akkor érdemes a lehetséges továbbtanulási irányokat kiválasztani.

A személyre szabott választás a pályaorientáció folyamatában a szokásostól eltérő logikát igényel. Ugyanis célszerűbb hátulról, a megfelelő pálya irányából közelíteni a kérdés megoldásához. Azt kell tehát elsőként megfogalmaznod magadnak, hogy mivel szeretnéd tölteni majd átlagos munkanapjaidat nyolc-tíz év múlva. Ha már legalább körvonalaiban meg tudod határozni, milyen tevékenységek, szakmák felelnek meg igényeidnek, képességeidnek és felmérted a jövőbeni lehetőségeket is ezeken a területeken, akkor érdemes a lehetséges továbbtanulási irányokat kiválasztani.

Álmodd meg magadnak a jövőd

A pályaválasztáshoz fontos információt jelentenek a vágyak, igények és a hit abban, hogy egy adott területen eredményes tudsz lenni. Az eredményesség egyik alapfeltétele, hogy el tudd képzelni, bizonyos, a szakmára jellemző tevékenységeket szívesen, tartósan tudod végezni és kezelni tudod a munkavégzés mindennapjaiban felmerülő problémákat. Első lépésben egy jövőképet kellene készíteni magadnak, ahol nagyon pontosan elemzed, mivel töltöd az időd, milyen tevékenységeket végzel, kikkel, milyen helyszíneken, milyen eszközökkel és milyen feltételek között. Az álmot ráérsz egy következő lépésben közelíteni a valósághoz, amikor végiggondolod, milyen valódi munkahelyek kínálhatnak a megálmodotthoz legalább nagy vonalaiban hasonlító lehetőségeket.

Az álmodozás mellett hasznos lehet, ha számba veszed azt is, miben vagy jó. Itt nem csak arról van szó, hogy milyen iskolai tárgyakat tudsz jelesre teljesíteni. Inkább arról kellene gondolkodnod, hogy milyen akcióidért kaptál elismerést másoktól, vagy éppenséggel mikor veregetted meg a saját válladat, hogy jól teljesítettél egy-egy kihívást, feladatot. Mondjuk, ha akkor érezted magad legjobban, amikor sikerült összehoznod egy igazán fergeteges partit, ahova te szervezted meg az emberek mellett az ételt, italt, élőzenét és programot is, ráadásul élvezted, hogy pezseg körülötted az élet és minden percben valamilyen kérdéssel keresnek a többiek, akkor már egy halom támpontod lehet, milyen foglalkozások körül érdemes kutakodnod. Minden olyan munka érdekes lehet, ahol emberekkel kell kapcsolatba lépni, szervezésről vagy tervezésről, irányításról van szó. Ha a partival kapcsolatban azt élvezted legjobban, hogy a költségvetést sikerült kordában tartanod, akkor ráadásul olyan irányok is szóba jöhetnek, ahol az aprólékosság, lelkiismeretesség hangsúlyos lehet.

Számtalan példát felsorolhatsz iskolán belüli vagy iskolán kívüli sikeres akcióidból, és ezeket egyenként elemezheted is. Felsorolhatod magadnak azokat a készségeidet, amelyeknek már birtokában vagy. Nézz utána az Interneten, kérdezősködj a környezetedben dolgozó felnőttektől, hogy ezekről a készségek milyen foglalkozások esetében használhatóak eredményesen. Esetleg próbáld ki egy pár napos "gyakorlat" keretében, tényleg arra a szakmára, területre gondoltál-e, amit ez a kép kirajzol. Ha a szakma vagy szakmacsoport fix, akkor már csak az odáig vezető képzési útvonalat kell megtervezned.

Képzési útvonalak, tudnivalók

Ahhoz, hogy a szükséges végzettséget megszerezd a kiválasztott területen való munkavégzéshez, meg kell ismerned a felsőoktatási intézmények követelményeit és a kínált képzéseik jellemzőit is. Ebben a kérdésben segítséget találsz honlapunk szakleírásaiban. A kiválasztott szakokat indító intézményeket a szakkereső segítségével válogathatod le, további szempontok figyelembe vételével. Dönthetsz arról, hogy milyen rendszerű képzési programot keresel vagy melyik városban választanád szívesen, a rendelkezésre álló lehetőségek közül.