felvi.hu


Érettségi előtt: a fakultációválasztás


Talán az egyik legfontosabb kérdés a középiskolában, hogy melyik tantárgyakat érdemes magasabb szinten tanulnod az emelt szintű érettségi és a sikeres felvételi érdekében. A fakultáció választása kijelöli az irányt - néhány javaslat a választáshoz.

Amikor a fakultáció választásáról döntesz, egyben kijelölöd azt az irányt is, ami az érettségi birtokában a továbbtanuláshoz nyitva marad számodra. Nem mindegy tehát, milyen szempontok alapján hozod meg a döntést és választod az emelt óraszámot egyes tantárgyakból. Az érettségi eredménye egyben felvételi esélyeidet is meghatározza, ezért nem mindegy, hogy mit választottál és hogyan teljesítetted a követelményeket. A jó választáshoz illene ismerned, mit várnak tőled a felsőoktatási intézmények, és eszerint válogathatnál a tantárgyaid között.

Amit szívesen megtennél, és amit muszáj lesz

A legjobb döntést úgy hozhatod, ha tudod, mit szeretnél kezdeni az életeddel néhány év, vagy mondjuk egy bő évtized múlva. Első lépésként ajánlhatjuk ezért, hogy kicsit álmodozz a jövődről. No persze, nem az a megoldás, hogy elképzeled magadnak a nagy házat, szép autót és boldog családot. Inkább azon kellene kicsit gondolkodnod, hogy hogyan szerezheted meg mindezt. Mondjuk elsőként, milyen tevékenységeket végeznél szívesen azért, hogy úgy nézz vissza egy-egy munkanapodra a jövőben, hogy elégedettséggel töltsön el a teljesítményed. Mindannyiunknak dolgozni kell majd azért, hogy megkeressük a szükséges pénzt. De korántsem mindegy, hogy nyűgnek és robotnak érzed majd a teendőidet, vagy esetleg találsz egy kis örömet is a munkádban. Az ideális körülmények - legyünk őszinték - természetesen csak nagyon ritkán teremthetőek meg, ezért azt is vedd számításba, hogy mekkora áldozatot vagy képes meghozni a mindennapok során céljaid eléréséhez. Ha az álmokat és a realitást egymással összeveted, már jó kiindulási ponttal rendelkezhetsz további teendőid átgondolásában.

Ha már tudod, milyen foglalkozás érdekel, nézz utána a képzéseknek is

Az álmodozás mellett hasznos lehet, ha számba veszed azt is, miben vagy jó. Itt nem csak arról van szó, hogy milyen iskolai tárgyakat tudsz jelesre teljesíteni. Inkább arról kellene gondolkodnod, hogy milyen akcióidért kaptál elismerést másoktól, vagy éppenséggel mikor veregetted meg a saját válladat, hogy jól teljesítettél egy-egy kihívást, feladatot.

Mondjuk, ha akkor érezted magad legjobban, amikor sikerült összehoznod egy igazán fergeteges partit, ahova te szervezted meg az emberek mellett az ételt, italt, élőzenét és programot is, ráadásul élvezted, hogy pezseg körülötted az élet és minden percben valamilyen kérdéssel keresnek a többiek, akkor már egy halom támpontod lehet, milyen foglalkozások körül érdemes kutakodnod. Minden olyan munka érdekes lehet, ahol emberekkel kell kapcsolatba lépni, szervezésről vagy tervezésről, irányításról van szó. Ha a partival kapcsolatban azt élvezted legjobban, hogy a költségvetést sikerült kordában tartanod, akkor ráadásul olyan irányok is szóba jöhetnek, ahol az aprólékosság, lelkiismeretesség hangsúlyos lehet.

Számtalan példát felsorolhatsz iskolán belüli vagy iskolán kívüli sikeres akcióidból, és ezeket egyenként elemezheted is. Felsorolhatod magadnak azokat a készségeidet, amelyeknek már birtokában vagy. Nézz utána az Interneten, kérdezősködj a környezetedben dolgozó felnőttektől, hogy ezekről a készségek milyen foglalkozások esetében használhatóak eredményesen. Esetleg próbáld ki egy pár napos "gyakorlat" keretében, tényleg arra a szakmára, területre gondoltál-e, amit ez a kép kirajzol. Ha a szakma vagy szakmacsoport fix, akkor már csak az odáig vezető képzési útvonalat kell megtervezned.

Súgó a felvi.hu-n

Szeretnéd tudni, kit várnak a különböző szakokra? Kíváncsi vagy, milyen az ideális jelölt és mire készít fel egy-egy alapszak, mesterképzési vagy felsőfokú szakképzési program? Mi sem egyszerűbb ennél. A felvi.hu Szakkeresője segítségével kiválaszthatod azokat a programokat, amelyeket érdekesnek találsz, a részleteket pedig a Szakleírások alapján tudhatod meg. Még akkor is hasznos lehet a szakleírásokat böngészned, ha tipped sincs, milyen irányba indulj. Rendszerint azokon a képzési programokon akad majd meg a szemed, amikhez valamilyen kapcsolódási pontod is lehetne. Érdemes ezért megjegyezni magadnak, miket tanulmányoztál már át, illetve honnan és hova jutottál a szakok böngészése során.

Önismereti kérdéssorok

A felvi.hu Pályaorientáció rovatában önismereti teszteket is találsz. Kitöltésük akkor is hasznos lehet, ha már van néhány ötleted, mit jelölnél meg továbbtanulási iránynak. Bővítheted a már kitalált listádat néhány tartalék javaslattal. De hasznosak lehetnek az eredmények akkor is, ha még teljesen bizonytalan vagy a választásban. Ajánljuk, hogy böngészd végig az összes rendelkezésre álló kérdéssort, hogy a legteljesebb listát összeállíthasd magadnak. A különféle kérdéssorok kitöltésével esetleg egymástól eltérő irányokat is kaphatsz eredményként, ilyenkor feltétlenül gondolkodj el azon, hogy ezeknek az eltérő irányoknak lehet-e valamilyen közös metszéspontja, ami igazán illene hozzád.

Választhatsz kedvenc tárgyaid alapján is

A szakválasztás leglogikusabbnak tűnő útvonalát hagytuk utoljára. Akkor ajánljuk az iskolai tantárgyak alapján történő képzés-keresést, ha tényleg biztos vagy abban, hogy egy adott tudományterület elméleti alapjaival is részletesebben megismerkednél. Ha például szereted a német nyelvet, akkor számolnod kell azzal, hogy bölcsészettudományi tanulmányaid során nem egy nyelviskola még "emeltebb szintű" kurzusait látogatod, hanem irodalmi és nyelvészeti problémákkal foglalkozol majd: szakszövegeket, történeti forrásokat elemzel. Ideális választás akkor, ha nyelvészként, irodalmárként vagy tanárként szeretnél a jövőben dolgozni.

Néha azt kell erőltetned, amire nem is gondoltál...

A már említett idegen nyelvet használhatod eszközként is. Ha azt szeretnéd, hogy mindennapi munkád során németül tarts kapcsolatot a feladatok megoldása érdekében, németül beszélgess, vagy intézz el ügyeket, akkor célszerű olyan képzésekben gondolkodnod, ahol a kiválasztott tevékenység áll a középpontban. Mondjuk egy gazdasági alapszak, társadalomtudományi vagy igazgatási alapszak keretében szerezhető végzettség birtokában gyakorolható foglalkozás. Külkereskedőként például hasznos lesz az alapos nyelvtudás, a kultúra ismerete. Ráadásul sokat utazhatsz, új emberekkel ismerkedhetsz meg. De ehhez a nyelv mellett gazdasági ismeretekre és matematikai készségeidre is szükséged lesz. Ha eddig nem volt kedvenced a matematika, vagy sorozatban rossz jegyeket gyűjtöttél, mert hanyagoltad a tárgyat, akkor ideje lesz rákapcsolnod!

Amikor a pszichológus számol

Az is lehet, hogy a képzés során néhány olyan tantárgy is hangsúlyosabb lesz, amire álmodban sem gondoltál volna. Ilyen mondjuk az embereken segíteni vágyó pszichológushallgatók esetében a matematikai statisztika. A valószínűség-számítás, regressziós egyenesek és korrelációs együtthatók számolgatása vagy a változókkal végzett különböző műveletek általában nem az első gondolataink, ha pszichológusi pályáról ábrándozunk. A képzésben azonban fontos szerephez jutnak, és ez a háttértudás a mindennapokban is szükséges lesz. Igaz, akkor már megfelelő programok segítségével számolhatunk, és így azok is kapnak esélyt, akik egy másodfokú egyenletben elvéreznének. Érdemes tehát körültekintően választani a középiskolai alapozás során. A felvi.hu szakleírásokban található képzési követelmények eligazítást adnak a példáinkban szereplő és további fontos kérdésekben is.