felvi.hu


Érettségi előtt: nem árt még egyszer átgondolni választásunk


Vajon tényleg csak az érettségire készülésről, hajtásról és magolásról kell szólnia a középiskola utolsó évének? Aligha. Álljunk meg egy pillanatra, és gondolkozzunk: mihez kezdenénk szívesen az életünkkel?

Amikor érettségi tárgyak teljesítménye határozza meg a bekerülés lehetőségét az egyes szakokra, könnyen kimaradhat egy fontos lépcső a pályaorientáció folyamatában. Magáról a tanulandó szakmáról, szakról nagyon körvonalazatlan elképzelésekkel rendelkeznek a jelöltek, esetleg taktikai megfontolásból választanak maguknak olyan szakot, ahova a pontjaikkal könnyen bejutnak. Ez a stratégia könnyen visszaüt.

Előzzük meg a felesleges szakváltásokat!

Az érettségi hajrában, a felvételi jelentkezés leadása előtti utolsó hetekben, hónapokban egyre nagyobb a nyomás a diákokon, (de a szülőkön és tanárokon is!) hogy megtalálják a "helyes" utat - jellemzi Kiss István tanácsadó szakpszichológus a felsőoktatási jelentkezési határidő előtti időszak várható hangulatát. "Ugyanakkor érdemes azon is elgondolkodnunk, amit sok érettségiző fiatallal folytatott beszélgetésünk során egyre gyakrabban hallottam: nem érnek rá azon gondolkodni, milyen pályát választanának szívesen, mert most a tanulással vannak elfoglalva. Nincs idejük azzal törődni, mit szeretnének csinálni hosszú éveken, vagy évtizedeken keresztül, mert a következő hét felmérő dolgozatai, vizsgái kötik le az erőforrásaikat.

Gondolkozzunk el a választásokon!

A lehető legjobb érettségi, csakúgy, mint a hozott jegyek maximum pontértéke természetesen fontos a felvételi érdekében. De a helyes, és ez alatt azt kellene értenünk, hogy személyre szabottan legjobb pálya kiválasztásában csak sokadrangú tényező. Elég egy pillantást vetnünk a szakváltásra készülő hallgatók történeteire, vagy a felvi.hu fórumának "Rosszul választottam..." kezdetű topikjaira, és azonnal világos lehet mindenki számára, hogy a bejutás egy felsőoktatási intézménybe még nem jelent megoldott pályaválasztási kérdést - hangsúlyozza a problémát a szakember.

Fontos lenne a jelentkezést megelőzően - illetve a sorrendmódosítási időszakban -, hogy a jelöltek azon gondolkozzanak, milyen tevékenységeket végeznek szívesen, mivel töltik szabadidejüket, mi az, amiben igazán fel tudnak oldódni - és ezt a szempontot is mérlegelve válasszanak maguknak szakot.

Ha úgy látszik, hogy a jegyek jelenleg nem engedik meg a továbbhaladást a kiszemelt irányba, akkor érdemes alacsonyabb képzési szinten, de valamilyen kapcsolódó területen is gondolkodni. Az érettségi javítására a későbbiekben is van lehetőség...

A választáshoz segítséget nyújtanak a felvi.hu pályaorientációs rovatának önismereti kérdéssorai.