felvi.hu


Tudnivalók a pótfelvételiről

2022.07.26

A pótfelvételi során már csak egy képzés jelölhető meg, valamint csak azok jelentkezhetnek, akiket egyetlen általuk megjelölt képzésre sem vettek fel a július 21-én zárult általános eljárásban, vagy idén egyáltalán nem is jelentkeztek felsőoktatásba. Jelentkezni kizárólag az E-felvételiben lehet, legkésőbb 2022. augusztus 5-ig.

A 2022. évi általános felsőoktatási felvételi eljárás kiegészítéseként egyes felsőoktatási intézmények pótfelvételit hirdetnek.

 

Az idei pótfelvételi eljárásban 35 egyetemen, főiskolán nyílik lehetőség az agrár, a hitéleti, az informatika, a műszaki, az orvos- és egészségtudomány, a pedagógusképzés és a természettudomány képzési területek egyes szakjaira állami ösztöndíjas formában is jelentkezni. Önköltséges képzéseket 47 intézmény kínál valamennyi képzési területen.

Az eljárásban meghirdetett képzések és azok legfontosabb tudnivalói az Meghirdetett képzések menüpontban, a „Pótfelvételi eljárás 2022 (szeptemberben induló képzések)” fül alatt találhatók meg.

A pontszámítás részletes szabályait a 2022. évi általános eljárás Felsőoktatási felvételi tájékoztatójában, az intézmények egyedi szabályait – például hogy a felsőfokú végzettségű jelentkezőknek alapképzésre, osztatlan mesterképzésre és felsőoktatási szakképzésre történő jelentkezés esetén számolnak-e oklevelük alapján pontszámot – pedig az Meghirdetett képzések menüpontban, az általános eljárás intézményi meghirdetéseinél nézhetik meg (az „Általános eljárás 2022. (szeptemberben induló képzések" fülön). Utóbbira a pótfelvételi meghirdetések oldaláról a lap tetején lévő „Vissza az intézmények listájához" linkre kattintva juthatnak át.)

Fontos, hogy a jelentkezők mind a két helyen figyelmesen tanulmányozzák át a jelentkezési feltételeket! A szabálytalanul vagy a szükséges dokumentumok nélkül beküldött jelentkezések a felvétel elutasítását vonhatják maguk után.

 

Jelentkezni kizárólag az E-felvételi rendszerében lehet, egyetlen felsőoktatási intézmény, egyetlen képzésére (ugyanazon jelentkezési hely mindkét finanszírozási formája egy jelentkezési helynek számít).

A pótfelvételi során azok jelentkezhetnek:


A pótfelvételiben meghirdetett szakok esetében a ponthatárok nem lehetnek alacsonyabbak:

 

A jelentkezés menete

Az E-felvételi űrlapok kitöltésére 2022. augusztus 5-én éjfélig van lehetőség.

A jelentkezési űrlapok kitöltésével egy időben, 2022. augusztus 5-én éjfélig hitelesíteni is kell a jelentkezést. Ezt Ügyfélkapun keresztül vagy az E-felvételi felületéről kinyomtatott és aláírt hitelesítő adatlap postára adásával az Oktatási Hivatal, 1443 Budapest, Pf. 220. címre. (Javasolt elsőbbségi küldeményként feladni.)

Figyelem! A jelentkezési kérelemhez csatolandó dokumentumokat a jelentkezési kérelemmel egyidejűleg kell feltölteni 2022. augusztus 5-ig!

Amennyiben a felsőoktatási intézmények alkalmassági, gyakorlati vagy – elsősorban mesterképzésekben – felvételi vizsgát írnak elő, azt a pótfelvételi hirdetményben jelzik, és közlik annak időpontját is. Az idő rövidsége miatt a vizsgára külön behívó levelet általában nem küldenek!

Intézményi változás

A Testnevelési Egyetem 2022. február 1-jétől Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem (MTSE) néven működik tovább. A pótfelvételi eljárásban így az MTSE meghirdetései alatt található információ arra vonatkozóan, hogy az adott képzést a jogelőd TE milyen feltételekkel hirdette meg az általános felvételi eljárásban.

Ponthatárok

A pótfelvételi ponthatárainak megállapítására várhatóan 2022. augusztus 24-én kerül sor, ekkor dől el, ki kerül be az általa megjelölt képzésre. A felvettek a felvételi határozatot, a beiratkozással kapcsolatos tudnivalókat a felsőoktatási intézménytől kapják meg 2022. szeptember első napjaiban.