felvi.hu


A magyarországi felsőoktatási intézmények külhoni, székhelyen kívüli képzései - 2022. augusztus

2022.08.19

Az elmúlt években kialakult gyakorlatnak megfelelően a Kulturális és Innovációs Minisztérium a 2022-es évben is támogatja a magyarországi felsőoktatási intézmények Kárpát-medencében működő, székhelyen kívüli képzéseit, tekintettel arra, hogy ezeknek a képzéseknek hiánypótló szerepük van a külhoni magyar értelmiség képzésében.

A tavalyi évhez hasonlóan – a felsőoktatási felvételi eljárásról szóló 423/2012. (XII. 29.) Korm. rendelet 8. § (7) bekezdéseinek rendelkezései alapján - a székhelyen kívüli képzések hivatalos meghirdetésére idén is egy felvételi eljárás keretében folyamatosan kerül sor, részben párhuzamosan a 2022. évi általános felvételi és pótfelvételi eljárásokkal.

A külhoni székhelyen kívüli képzéseket az érintett felsőoktatási intézmények két szakaszban hirdetik:

  1. első körben a szélesebb körű külhoni információszolgáltatás érdekében 2022 júliusában már megtörtént vagy
  2. a további képzéseket 2022. augusztustól

úgy, hogy a felvételi eljárás egységesen 2022. szeptember végéig tart!

A fentiek alapján az 1) pont szerint meghirdetett képzések esetében a felvételi eljárás 2022 júliusától szeptember végéig folyamatosan, a 2) pont alapján meghirdetendő további képzések esetében pedig csak 2022 augusztusától szintén szeptember végéig tart.

A felvételi eljárás lebonyolítását az eddigi gyakorlatnak megfelelően nem az Oktatási Hivatal, hanem az érintett felsőoktatási intézmény végzi.

Az egyes intézményektől beérkezett információkat az alábbi táblázatokban összegeztük:

Külhoni, székhelyen kívüli képzések 2022 augusztusi meghirdetései (pdf)

Külhoni, székhelyen kívüli képzések 2022 tavaszi meghirdetései (pdf)


Felhívjuk az érdeklődők figyelmét, hogy amelyik meghirdetésnél a beküldendő dokumentumok listája nincs feltüntetve, úgy az erre vonatkozó információ a meghirdető intézményektől kérhető.