felvi.hu


A magyarországi felsőoktatási intézmények külhoni székhelyen kívüli képzései - 2021. augusztus

2021.08.04

Az elmúlt években kialakult gyakorlatnak megfelelően az Innovációs és Technológiai Minisztérium a 2021-es évben is támogatni kívánja a magyarországi felsőoktatási intézmények Kárpát-medencében működő székhelyen kívüli (kihelyezett) képzéseit, tekintettel arra, hogy e képzések hiánypótló szerepet töltenek be a külhoni magyar értelmiség utánpótlásának biztosításában.

A tavalyi évhez hasonlóan – a felsőoktatási felvételi eljárásról szóló 423/2012. (XII. 29.) Korm. rendelet 8 § (7) bekezdésének rendelkezései alapján - a korábbi években meghirdetett, illetve a meghirdetésig előzetes miniszteri engedéllyel és az Oktatási Hivatal nyilvántartásába vételével rendelkező tervezett székhelyen kívüli képzések hivatalos meghirdetése egy felvételi eljárásban kerülhet sor, részben párhuzamosan a 2021. évi általános felvételi és pótfelvételi eljárásokkal.

A székhelyen kívüli képzéseket az érintett felsőoktatási intézmények (saját döntésük alapján) két szakaszban hirdetik meg:

  1. a szélesebb körű külhoni információszolgáltatás érdekében egyes képzéseket  2021. áprilistól; vagy
  2. a további képzéseket 2021. augusztustól

úgy, hogy a felvételi eljárás egységesen várhatóan 2021. szeptember végéig tart.

Ez alapján az 1. pont szerint meghirdetett képzések esetében a felvételi eljárás 2021. áprilisától szeptember végéig folyamatosan, a 2. pont alapján meghirdetendő további képzések pedig csak 2021. augusztusától szintén szeptember végéig tart

A felvételi eljárás lebonyolítását az eddigi gyakorlatnak megfelelően nem az Oktatási Hivatal, hanem az érintett felsőoktatási intézmény végzi. A székhelyen kívüli képzéseit meghirdető felsőoktatási intézményeknek – függetlenül attól, hogy melyik szakaszban hirdette meg azokat – a felvételi eljárás lebonyolítását úgy kell lezárnia, hogy a felvett hallgatók létszámáról legkésőbb 2020. október 1. napjáig tájékoztatja az Innovációs és Technológiai Minisztériumot, illetve a felvett hallgatók adatait lejelenti a Felsőoktatási Információs Rendszerbe (az ún. FIR-be).

Az egyes intézményektől beérkezett információkat az alábbiakban megtekinthető táblázatban összegeztük:

Külhoni székhelyen kívüli képzések 2021 augusztusi meghirdetései (pdf)


Felhívjuk az érdeklődők figyelmét, hogy amelyik meghirdetésnél a beküldendő dokumentumok listája nincs feltüntetve az erre vonatkozó információ a meghirdető felsőoktatási intézményektől kérhető