felvi.hu


A magyarországi felsőoktatási intézmények külhoni székhelyen kívüli képzései

2021.04.22

Az elmúlt években kialakult gyakorlatnak megfelelően az Innovációs és Technológiai Minisztérium a 2021-es évben is támogatni kívánja a magyarországi felsőoktatási intézmények Kárpát-medencében működő székhelyen kívüli (kihelyezett) képzéseit, tekintettel arra, hogy e képzések hiánypótló szerepet töltenek be a külhoni magyar értelmiség utánpótlásának biztosításában.

A tavalyi évhez hasonlóan – a felsőoktatási felvételi eljárásról szóló 423/2012. (XII. 29.) Korm. rendelet 8. § (7) bekezdésének rendelkezései alapján – a korábbi években meghirdetett, illetve a meghirdetésig előzetes miniszteri engedéllyel és az Oktatási Hivatal nyilvántartásba vételével rendelkező tervezett székhelyen kívüli képzések hivatalos meghirdetésére egy felvételi eljárásban kerülhet sor, részben párhuzamosan a 2021. évi általános felvételi és pótfelvételi eljárásokkal.

A székhelyen kívüli képzéseket az érintett felsőoktatási intézmények (saját döntésük alapján) két szakaszban hirdethetik meg:

  1. a szélesebb körű külhoni információszolgáltatás érdekében egyes képzéseket 2021. áprilistól; vagy
  2. a további képzéseket 2021. augusztustól

úgy, hogy felvételi eljárás egységesen várhatóan 2021. szeptember végéig tart.

Ez alapján az 1. pont szerint meghirdetett képzések esetében a felvételi eljárás 2021 áprilisától szeptember végéig folyamatosan, a 2. pont alapján meghirdetendő további képzések pedig csak 2021 augusztusától szintén szeptember végéig tart.

A felvételi eljárás lebonyolítását az eddigi gyakorlatnak megfelelően nem az Oktatási Hivatal, hanem az érintett felsőoktatási intézmény végzi. A székhelyen kívüli képzéseit meghirdető felsőoktatási intézményeknek – függetlenül attól, hogy melyik szakaszban hirdette meg azokat – a felvételi eljárás lebonyolítását úgy kell lezárnia, hogy a felvett hallgatók létszámáról legkésőbb 2021. október 1. napjáig tájékoztatja az Innovációs és Technológiai Minisztériumot, illetve a felvett hallgatók adatait lejelenti a Felsőoktatási Információs Rendszerbe (az ún. FIR-be).

Az érintett felsőoktatási intézmények közül a Budapesti Corvinus Egyetem, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem, az Óbudai Egyetem és a Semmelweis Egyetem jelezte, hogy egyes külhoni székhelyen kívüli képzéseit 2021 áprilisától kívánja meghirdetni. Az intézményektől beérkezett információkat az alábbiakban megtekinthető táblázatban összegeztük:

Külhoni székhelyen kívüli képzések 2021 tavaszi meghirdetései (pdf)


A Debreceni Egyetem, az Edutus Egyetem, a Károli Gáspár Református Egyetem, a Nyíregyházi Egyetem, a Sárospataki Református Teológiai Akadémia és a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola kihelyezett képzéseit – a korábbi gyakorlatban megszokottakhoz hasonlóan – várhatóan 2021. augusztus elején hirdeti majd meg. Ugyancsak ekkor jelenthetőek meg legkorábban az újonnan - legelőször 2021. évben – indítandó külhoni székhelyen kívüli képzések is, tekintettel azok folyamatban lévő előkészítésére, megszervezésére, akkreditációs és nyilvántartási eljárására. Továbbá ekkor lehetséges a 2021 áprilisában képzéseket meghirdetett felsőoktatási intézmények részéről akár újabb képzések esetleges meghirdetése is.