felvi.hu


Tudnivalók a pótfelvételiről

2021.07.29

A pótfelvételi során már csak egy képzés jelölhető meg, valamint csak azok jelentkezhetnek, akiket egyetlen általuk megjelölt képzésre sem vettek fel a július 22-én zárult általános eljárásban, vagy idén egyáltalán nem is jelentkeztek felsőoktatásba. Jelentkezni kizárólag elektronikus úton lehet, legkésőbb 2021. augusztus 8-ig.


A 2021. évi általános felsőoktatási felvételi eljárás kiegészítéseként egyes felsőoktatási intézmények pótfelvételit hirdetnek.

 

Az eljárásban meghirdetett képzések és azok legfontosabb tudnivalói az Egyetemek, főiskolák menüpontban, a „Pótfelvételi eljárás 2021 (szeptemberben induló képzések)” fül alatt találhatók meg.

A pontszámítás részletes szabályait a 2021. évi általános eljárás Felsőoktatási felvételi tájékoztatójában, az intézmények egyedi szabályait – például hogy a felsőfokú végzettségű jelentkezőknek alapképzésre, osztatlan mesterképzésre és felsőoktatási szakképzésre történő jelentkezés esetén számolnak-e oklevelük alapján pontszámot – pedig az Egyetemek, főiskolák menüpontban, az általános eljárás intézményi meghirdetéseinél nézhetik meg (az „Általános eljárás 2020. (szeptemberben induló képzések" fülön). Utóbbira a pótfelvételi meghirdetések oldaláról a lap tetején lévő „Vissza az intézmények listájához" linkre kattintva juthatnak át.)

Fontos, hogy a jelentkezők mind a két helyen figyelmesen tanulmányozzák át a jelentkezési feltételeket! A szabálytalanul vagy a szükséges dokumentumok nélkül beküldött jelentkezések a felvétel elutasítását vonhatják maguk után.

 

Jelentkezni kizárólag az E-felvételi rendszerében lehet, egyetlen felsőoktatási intézmény, egyetlen képzésére (ugyanazon jelentkezési hely mindkét finanszírozási formája egy jelentkezési helynek számít).

A pótfelvételi során azok jelentkezhetnek:


A pótfelvételiben meghirdetett szakok esetében a ponthatárok nem lehetnek alacsonyabbak:

 

A jelentkezés menete

Az E-felvételi űrlapok kitöltésére 2021. augusztus 8-án éjfélig van lehetőség.

A jelentkezési űrlapok kitöltésével egy időben, 2021. augusztus 8-án éjfélig hitelesíteni is kell a jelentkezést. Ezt Ügyfélkapun keresztül vagy az E-felvételi felületéről kinyomtatott és aláírt hitelesítő adatlap postára adásával az Oktatási Hivatal, 1443 Budapest, Pf. 220. címre. (Javasolt elsőbbségi küldeményként feladni, és figyelni kell arra, hogy a jelentkezési határidő munkaszüneti napra esik.)

Figyelem! A jelentkezési kérelemhez csatolandó dokumentumokat a jelentkezési kérelemmel egyidejűleg kell feltölteni 2021. augusztus 8-ig!

Amennyiben a felsőoktatási intézmények alkalmassági, gyakorlati vagy – elsősorban mesterképzésekben – felvételi vizsgát írnak elő, azt a pótfelvételi hirdetményben jelzik, és közlik annak időpontját is. Az idő rövidsége miatt a vizsgára külön behívó levelet általában nem küldenek!

Intézményi változás

A Szent István Egyetem 2021. február 1-jétől Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) néven működik tovább. A pótfelvételi eljárásban így a MATE meghirdetései alatt található információ arra vonatkozóan, hogy az adott képzést a jogelőd SZIE mely kara hirdette meg az általános felvételi eljárásban.

Ponthatárok

A pótfelvételi ponthatárainak megállapítására várhatóan 2021. augusztus 27-én kerül sor, ekkor dől el, ki kerül be az általa megjelölt képzésre. A felvettek a felvételi határozatot, a beiratkozással kapcsolatos tudnivalókat a felsőoktatási intézménytől kapják meg 2021. szeptember első napjaiban.