felvi.hu


Keresztféléves ponthatárok a Felvin

2020.01.23

Meghatározták a 2020. februárban induló keresztféléves képzések ponthatárait, amelyek legegyszerűbben honlapunk nyitóoldaláról érhetők el.

A 2020. évi keresztféléves felvételi eljárásban felsőoktatási szakképzésre 116, alapképzésre 898, mesterképzésre pedig 3602 jelentkezőt vettek fel. A legnépszerűbbek a műszaki és a gazdaságtudományi mesterképzések voltak: ezekre mintegy 1300, illetve 1100 hallgató nyert felvételt. A legtöbb jelentkező (1025) a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemre jutott be, ezt követi a Szent István Egyetem 384 és a Debreceni Egyetem 359 felvett jelentkezővel.

A ponthatárok ide kattintva is böngészhetők »

A ponthatárok az egyes jelentkezési helyeken az elért felvételi összpontszámok alapján kialakított egységes rangsorolás, az intézmények kapacitása, valamint egyéb, a felsőoktatási felvételi eljárásról szóló kormányrendeletben meghatározott szempontok figyelembevételével alakultak ki.

Ponthatár alatti felvételi összpontszámmal senki nem vehető fel, viszont a ponthatárt elért jelentkezőt fel kell venni, kivéve, ha a jelentkezési sorrendjében előrébb megjelölt helyre már felvételt nyert, vagy ha a felsőoktatási intézmény a meghirdetett szakot nem indítja el. (Utóbbira akkor kerülhet sor, ha az adott képzésen az érvényes felvételi pontszámmal rendelkezők száma nem éri el Tájékoztatóban megadott minimális szakos kapacitást.)

A felvételizők az E-felvételi felületén személyre szabottan is meg tudják nézni az általuk megjelölt szakok ponthatárait és az elért pontszámaikat (a Jelentkezések és ponthatárok menüpontban). Akik megadták a mobiltelefonszámukat, SMS-ben is értesítést kapnak eredményükről.

Besorolási döntés és jogorvoslat

A besorolási döntésról szóló határozatot - amely tartalmazza majd, hogy ki melyik megjelölt képzésén érte el a bejutáshoz szükséges ponthatárt - szintén az E-felvételiből lehet letölteni, a Hivatalos iratok menüpontból - a jelentkezők erről e-mailben is kapnak értesítést.

A besorolási döntésben a Hivatal megállapítja, hogy a jelentkező – a felvételi jelentkezési kérelmében megjelölt és rangsorolt képzések közül – mely szak esetében érte el a felvételhez szükséges ponthatárt.

A besorolási döntésben a jelentkező tájékoztatást kap a jogorvoslat lehetőségéről is.

Felvételi döntés

A besorolást nyert jelentkezőnek az érintett felsőoktatási intézmény ún. felvételi határozatot küld, és tájékoztatja a felvett jelentkezőt a beiratkozás helyéről, idejéről és a további teendőkről.