felvi.hu


A magyarországi felsőoktatási intézmények külhoni székhelyen kívüli képzései

2020.03.27

Az elmúlt években kialakult gyakorlatnak megfelelően az Innovációs és Technológiai Minisztérium a 2020-as évben is támogatni kívánja a magyarországi felsőoktatási intézmények Kárpát-medencében működő székhelyen kívüli (kihelyezett) képzéseit, tekintettel arra, hogy e képzések hiánypótló szerepet töltenek be a külhoni magyar értelmiség utánpótlásának biztosításában.

A tavalyi évhez képest jelentős különbség, hogy az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó humánjárvány megelőzése, illetve következményeinek elhárítása, a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében elrendelt veszélyhelyzetből következően – a felsőoktatási felvételi eljárásról szóló 423/2012. (XII. 29.) Korm. rendelet 8. § (7) bekezdésének rendelkezései alapján – a korábbi években meghirdetett, illetve a meghirdetésig előzetes miniszteri engedéllyel és az Oktatási Hivatal nyilvántartásba vételével rendelkező tervezett székhelyen kívüli képzések hivatalos meghirdetésére egy felvételi eljárásban, kerülhet sor, részben párhuzamosan a 2020. évi általános felvételi és pótfelvételi eljárásokkal.

A székhelyen kívüli képzéseket az érintett felsőoktatási intézmények (saját döntésük alapján) két szakaszban hirdethetik meg:

  1. a szélesebb körű külhoni információszolgáltatás érdekében egyes képzéseket 2020. áprilistól; vagy
  2. a további képzéseket 2020. augusztustól

úgy, hogy felvételi eljárás egységesen várhatóan 2020. szeptember végéig* tart.

Ez alapján az 1. pont szerint meghirdetett képzések esetében a felvételi eljárás 2020 áprilisától szeptember végéig folyamatosan, a 2. pont alapján meghirdetendő további képzések pedig csak 2020 augusztusától szintén szeptember végéig tart.

A felvételi eljárás lebonyolítását az eddigi gyakorlatnak megfelelően nem az Oktatási Hivatal, hanem az érintett felsőoktatási intézmény végzi. A székhelyen kívüli képzéseit meghirdető felsőoktatási intézményeknek – függetlenül attól, hogy melyik szakaszban hirdette meg azokat – a felvételi eljárás lebonyolítását úgy kell lezárnia, hogy a felvett hallgatók létszámáról legkésőbb 2020. október 1. napjáig* tájékoztatja az Innovációs és Technológiai Minisztériumot, illetve a felvett hallgatók adatait lejelenti a Felsőoktatási Információs Rendszerbe (az ún. FIR-be).

Az érintett felsőoktatási intézmények közül a Budapesti Corvinus Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Semmelweis Egyetem és a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola jelezte, hogy egyes külhoni székhelyen kívüli képzéseit 2020 áprilisától kívánja meghirdetni. Az intézményektől beérkezett információkat az alábbiakban megtekinthető táblázatban összegeztük.

Külhoni székhelyen kívüli képzések 2020 tavaszi meghirdetései (pdf)


A Debreceni Egyetem, az Edutus Egyetem, a Károli Gáspár Református Egyetem, a Nyíregyházi Egyetem, az Óbudai Egyetem, a Pannon Egyetem, a Sárospataki Református Teológiai Akadémia és a Szent István Egyetem kihelyezett képzéseit – a korábbi gyakorlatban megszokottakhoz hasonlóan – várhatóan 2020. augusztus elején hirdeti majd meg. Ugyancsak ekkor jelenthetőek meg legkorábban az újonnan - legelőször 2020. évben – indítandó külhoni székhelyen kívüli képzések is, tekintettel azok folyamatban lévő előkészítésére, megszervezésére, akkreditációs és nyilvántartási eljárására. Továbbá ekkor lehetséges a 2020 áprilisában képzéseket meghirdetett felsőoktatási intézmények részéről akár újabb képzések esetleges meghirdetése is.

* Az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó humánjárvány-helyzet függvényében változhat.