felvi.hu


A magyarországi felsőoktatási intézmények külhoni székhelyen kívüli képzései

2019.03.14

Az elmúlt években kialakult gyakorlatnak megfelelően az Emberi Erőforrások Minisztériuma a 2019-es évben is támogatni kívánja a magyarországi felsőoktatási intézmények Kárpát-medencében működő székhelyen kívüli (kihelyezett) képzéseit, tekintettel arra, hogy e képzések hiánypótló szerepet töltenek be a külhoni magyar értelmiség utánpótlásának biztosításában.

A tavalyi évhez hasonlóan – a felsőoktatási felvételi eljárásról szóló 423/2012. (XII. 29.) Korm. rendelet 8. § (7) bekezdésének rendelkezései alapján – a korábbi években meghirdetett, illetve legkésőbb 2019. január 31-ig az előzetes miniszteri engedéllyel és az Oktatási Hivatal nyilvántartásba vételével rendelkező tervezett székhelyen kívüli képzések hivatalos meghirdetésére két egymást követő eljárásban,

kerülhet sor. A felvételi eljárás lebonyolítását az eddigi gyakorlatnak megfelelően nem az Oktatási Hivatal, hanem az érintett felsőoktatási intézmény végzi.

A székhelyen kívüli képzéseit már 2019 márciusától meghirdető felsőoktatási intézményeknek a felvételi eljárás e szakaszának lebonyolítását úgy kell lezárnia, hogy a felvett hallgatók létszámáról legkésőbb a felsőoktatási felvételi ponthatárok elfogadásáig – várhatóan 2019. július 24. napjáig – tájékoztatja az Emberi Erőforrások Minisztériumát. Ha az adott képzésen maradt fel nem használt kapacitása, a felsőoktatási intézmény kérheti azok meghirdetését a felsőoktatási felvételi ponthatárok elfogadását követően, a nyári pótfelvételi időszakkal párhuzamosan kezdődő második eljárásban.

Az érintett felsőoktatási intézmények közül a Budapesti Corvinus Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Semmelweis Egyetem, a Szent Atanáz Görögkatolikus Főiskola és a Szent István Egyetem jelezte, hogy külhoni székhelyen kívüli képzéseit 2019 márciusától, párhuzamosan a 2019. évi általános felvételi eljárással kívánja meghirdetni. Az egyes intézményektől beérkezett információkat az alábbiakban megtekinthető táblázatban összegeztük.

Külhoni székhelyen kívüli képzések 2019 tavaszi meghirdetései (pdf)

 

A Debreceni Egyetem, az Edutus Egyetem, a Károli Gáspár Református Egyetem, a Nyíregyházi Egyetem, az Óbudai Egyetem, a Pannon Egyetem, a Sárospataki Református Teológiai Akadémia és a Szegedi Tudományegyetem kihelyezett képzéseit a korábbi gyakorlatban megszokottak szerint a felsőoktatási felvételi ponthatárok elfogadását követően, várhatóan 2019. augusztus elején a nyári pótfelvételi időszakkal párhuzamosan kezdődő eljárásban hirdeti meg. Ugyancsak ekkor jelenthetőek meg legkorábban az újonnan - legelőször 2019. évben – indítandó külhoni székhelyen kívüli képzések is, tekintettel azok folyamatban lévő előkészítésére, megszervezésére, akkreditációs és nyilvántartási eljárására, továbbá ekkor lehetséges a most megjelentetett képzések esetleges ismételt meghirdetése (amennyiben azokon be nem töltött kapacitás marad fenn).