felvi.hu


A felsőoktatási intézmények külföldi képzési helyen meghirdetett képzései

2017.03.10

Az elmúlt években kialakult gyakorlatnak megfelelően az Emberi Erőforrások Minisztériuma a 2017-es évben is támogatni kívánja a magyarországi felsőoktatási intézmények Kárpát-medencében működő székhelyen kívüli (kihelyezett) képzéseit, tekintettel arra, hogy e képzések hiánypótló szerepet töltenek be a külhoni magyar értelmiség utánpótlásának biztosításában.


A tavalyi évhez képest lényeges változás, hogy a határon túli székhelyen kívüli képzéseket már nem csak az ún. pótfelvételi időszakban lehet meghirdetni. Ez alapján a korábbi években meghirdetett, illetve legkésőbb 2017. január 31-ig az előzetes miniszteri engedéllyel és az Oktatási Hivatal nyilvántartásba vételével rendelkező tervezett székhelyen kívüli képzések hivatalos meghirdetésére két eljárásban,

kerülhet sor. A felvételi eljárás lebonyolítását az eddigi gyakorlatnak megfelelően nem az Oktatási Hivatal, hanem az érintett felsőoktatási intézmény végzi.

A székhelyen kívüli képzéseit már 2017 márciusától meghirdető felsőoktatási intézményeknek a felvételi eljárás e szakaszának lebonyolítását úgy kell lezárnia, hogy a felvett hallgatók létszámáról legkésőbb a felsőoktatási felvételi ponthatárok elfogadásáig – várhatóan 2017. július 26. napjáig – tájékoztatja az Emberi Erőforrások Minisztériumát. Ha az adott képzésen maradt fel nem használt kapacitása, a felsőoktatási intézmény kérheti azok meghirdetését a felsőoktatási felvételi ponthatárok elfogadását követően, a nyári pótfelvételi időszakkal párhuzamosan kezdődő második eljárásban.

Az érintett felsőoktatási intézmények közül a Nyíregyházi Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola és a Szent István Egyetem jelezte, hogy külhoni székhelyen kívüli képzéseit 2017 márciusától, párhuzamosan a 2017. évi általános felvételi eljárással kívánja meghirdetni. Az egyes intézményektől beérkezett információkat az alábbi táblázatban összegeztük.

A Budapesti Gazdasági Egyetem, a Debreceni Egyetem, az Edutus Főiskola, a Károli Gáspár Református Egyetem, az Óbudai Egyetem, a Pannon Egyetem és a Sárospataki Református Teológiai Akadémia kihelyezett képzéseit a korábbi gyakorlatban megszokottak szerint a felsőoktatási felvételi ponthatárok elfogadását követően, várhatóan 2017 júliusa végén a nyári pótfelvételi időszakkal párhuzamosan kezdődő eljárásban hirdeti meg. Ugyancsak ekkor jelentethetőek meg legkorábban az újonnan – legelőször 2017. évben – indítandó külhoni székhelyen kívüli képzések is, tekintettel azok folyamatban lévő előkészítésére, megszervezésére, akkreditációs és nyilvántartási eljárására, továbbá ekkor lehetséges a most megjelentetett képzések esetleges ismételt meghirdetése (amennyiben azokon be nem töltött kapacitás marad fenn).

Külföldi képzési helyszínen 2017. márciusban meghirdetett képzések (pdf)