felvi.hu


5. A külföldi intézményekben szerzett végzettségekről

2021.12.23

Ebben a fejezetben a külföldi vagy a Magyarországon működő külföldi rendszerű intézményekben szerzett végzettségekkel kapcsolatos tudnivalókat foglaltuk össze.

 

A külföldön szerzett bizonyítványok és oklevelek elismerését Magyarországon a két- és többoldalú nemzetközi elismerési egyezmények, valamint a külföldi bizonyítványok és oklevelek elismeréséről szóló 2001. évi C. törvény (Elismerési tv.) szabályozza.

Főszabályként jogi értelemben egy külföldi bizonyítvány vagy oklevél jogszabályi rendelkezés vagy elismerés hiányában, illetve tudományos fokozatot tanúsító oklevél honosítás nélkül semmilyen hazai végzettségi szintet, tudományos fokozatot, szakképesítést vagy szakképzettséget nem tanúsít, ebből eredően ilyen jogosultságot se lehet rá alapozni. Ezek a bizonyítványok és oklevelek jogszabály alapján, valamint az elismerés, illetve honosítás megtörténtével biztosítanak tulajdonosuknak ugyanolyan jogokat, mint az a magyar bizonyítvány vagy oklevél, amellyel egyenértékűnek nyilvánították.

A hatályos szabályozás alapján a külföldi bizonyítvánnyal vagy oklevéllel rendelkezők két elismerési forma közül választhatnak: