felvi.hu


3.3.4. Szakképesítés igazolása

2021.12.23

A szakképesítés igazolására kizárólag a Magyarországon szerzett OKJ-bizonyítvány és az első ízben 2021 májusában kiállított középfokú szakképzettséget tanúsító oklevél és ugyanezen időponttól kezdődően szakgimnáziumban kiállított képesítő bizonyítvány fogadható el.

Többletpontot kizárólag azokért a szakképesítésekért kaphat a jelentkező (amennyiben érettségi pontot nem ebből számítottak), amelyek a 6. sz. táblázatban megtalálhatók.

A szakmai vizsgáról szóló igazolás vagy pl. az év végi bizonyítvány nem igazolja a szakképesítés megszerzését, ezért ezek önmagukban nem fogadhatók el.

További, nem elfogadható dokumentumok lehetnek például:


Az elveszett vagy megsemmisült bizonyítvány pótlásáról bővebben a https://kormanyablak.hu/hu/feladatkorok/177 oldalon talál információt. (A linkre kattintva kilép a hivatalos Tájékoztatóból.)

A jelenleg technikumban folytatott tanulmányok végén a diákok érettségi bizonyítványt és oklevelet kapnak, amelyek együtt középfokú végzettséget és szakképzettséget tanúsítanak. Szakiránynak megfelelő alapképzésre és osztatlan képzésre történő jelentkezés esetén a pontszámítás az ezekben rögzített eredmény alapján is történhet.

Az egyes többletpontokra vonatkozó pontszámítási szabályok a Többletpontok c. fejezetben olvashatók részletesen. Fontos tudni azonban, hogy egy formailag megfelelő dokumentum benyújtása nem eredményez automatikusan többletpontot, hiszen ezt a pontszámítási szabályok is befolyásolják (pl. szakiránynak megfelelő továbbtanulás esetén az OKJ bizonyítvány és a középfokú szakképzettséget tanúsító oklevél alapján többletpont jár, de csak abban az esetben, ha az érettségi pontokat nem valamelyikből számítják).

Figyelem! A jelentkezés időszakában már meglévő dokumentumokat fel kell tölteni az E-felvételi felületére, legkésőbb 2022. február 15-ig! Azokat, amelyeket ezt követően kap kézhez, legkésőbb 2022. július 7-ig pótolhatja.