felvi.hu


1.3.4. A jelentkezési sorrend

2020.12.28

Amennyiben a jelentkező több képzést szeretne megjelölni, a kiválasztott szakok között sorrendet kell felállítania.

A jelentkezési sorrend kialakításának lényege, hogy az a jelentkezési hely (képzés) kerüljön az első helyre, ahová a jelentkező leginkább szeretne bekerülni, és az utolsó helyre pedig az, ahová a megjelöltek közül a legkevésbé szeretne bejutni.

A sorrend felállításakor érdemes figyelembe venni a választott képzés finanszírozási formáját is. A jelentkezőnek azt kell mérlegelnie, hogy mindenképpen az adott intézmény adott képzésére szeretne-e bekerülni, függetlenül annak finanszírozási formájától, vagy inkább az állami ösztöndíjjal támogatott képzéseket részesíti előnyben. Az állami ösztöndíjas és az önköltséges finanszírozási formának nem kell kötelezően egymást követően szerepelnie.

Példák:

 

Érdemes nem csak egy jelentkezési helyet megjelölni, hanem érdeklődése szerint többet is (pl. ugyanazt a képzést több intézményben is megpályázni), mert ezzel a módszerrel nagyobb eséllyel biztosíthatja a sikeres felvételt.

Figyelem! A jelentkezési határidő után új képzés megjelölésére nincs lehetőség! Ez magában foglalja a jelentkezéskor megadott jelentkezési hely bármely adatának (szint, munkarend, intézmény, szak, szakirány, meghirdetés nyelve) módosítását is! Ez alól kivétel, ha egy meglévő jelentkezés mellé annak addig meg nem jelölt másik finanszírozási formáját szeretné utólag rögzíteni a jelentkező (azaz a két sor kizárólag a finanszírozási formában tér el).

A jelentkezési határidő után kizárólag a jelentkezési helyek sorrendjén lehet változtatni – egy alkalommal –, illetve jelentkezési helyeket lehet visszavonni. Erre az ügyintézési időszakban van lehetőség: legkésőbb 2021. július 8-ig. A sorrendmódosításról, jelentkezési hely visszavonásáról bővebben a Tájékozódás, ügyintézés c. fejezetben olvashat.