felvi.hu


7.5. A Diákhitel

2016.10.14

Diákhitel - a tudásra alapuló befektetés

Nagyfokú szabadság, önállóság, óriási felelősség: ez mind az egyetemi éveket jelenti, melyek akkor lesznek igazán emlékezetesek, ha tudatosan kezeled idődet és pénzügyeidet. A felsőoktatásban eltöltött éveid számos kiadással járnak, érdemes időben kalkulálnod ezzel, hogy a tanulásra és élménygyűjtésre is elegendő energiád maradjon.

A választás a Te kezedben van: Diákhitel1, Diákhitel2

Felveheted-e?
A szabad felhasználású Diákhitelt állami ösztöndíjas és önköltséges, valamint államilag támogatott és költségtérítéses képzésre felvételt nyert hallgatók egyaránt felvehetik. Diákhitel2-t kizárólag akkor igényelhetsz, ha önköltséges képzésben veszel részt. Ha beiratkoztál a felsőoktatási intézménybe, azaz aktív a hallgatói jogviszonyod és még nem töltötted be 40. életévedet, kezes és fedezet nélkül igényelheted a kölcsönt.

Mekkora összeget igényelhetsz?
Szabad felhasználású Diákhitel esetében havi 15, 21, 25, 30, 40 vagy 50 ezer forintot igényelhetsz. A Diákhitel2 felvehető hitelösszegének felső határa a ténylegesen fizetendő képzési költséged összegéhez igazodik.

Mire költheted el?
A szabad felhasználású Diákhitel1 összegét bármire elköltheted, amire szükséged van, Te döntesz a hitelcélról, a Diákhitel2-t kötött felhasználású hitelként kizárólag a képzésed díjának kiegyenlítésére fordíthatod.

Hogyan kapod meg a pénzt?
Ha szabad felhasználású Diákhitelt veszel fel, akkor az utalás igény szerint havonta, vagy szemeszterenként egy összegben kerül a bankszámládra, a Diákhitel2-t a Diákhitel Központ közvetlenül az egyetemed/főiskolád számára utalja.

Mekkora a kölcsön kamata?
A Diákhitel kamata változó, a kamat mértékét félévente határozza meg a Diákhitel Központ, ezt érdemes Neked is követni. A szabad felhasználású hitel kamata rekord alacsony, 2016. december 31-ig 3,75%. A kötött felhasználású Diákhitel állami kamattámogatással működik, így ügyfelek által fizetendő kamat évi fix 2%, a fennmaradó részt pedig az Állam vállalja át. Mindkét konstrukció kamatos kamattal terhelt, azaz a meg nem fizetett kamat minden év végén tőkésítésre kerül.

Mikor és mennyit kell törlesztened?
A törlesztés a hallgatói jogviszonyod megszűnését követően, legkésőbb azonban - a hallgatói jogviszony meglététől függetlenül - a 40. életéved betöltését követő negyedik hónapban válik esedékessé.
A havi törlesztőrészlet nagysága az első két törlesztési évben a minimálbérhez, harmadik évtől pedig a jövedelmedhez igazodik. Szabad felhasználású Diákhitel esetében a törlesztési hányad a minimálbér, majd a két évvel korábbi, éves bruttó jövedelem 6%-a. Kötött felhasználású Diákhitel esetében a részlet nagysága a hallgatói jogviszony megszűnésekor fennálló, teljes hiteltartozásod összegétől függ, a minimálbér, majd a két évvel korábbi, éves bruttó jövedelmed 4-11%-a. A hitel futamideje, vagyis a visszafizetés időtartama nincs előre rögzítve.

Hogyan tudod felvenni?
Mind a szabad, mind a kötött felhasználású Diákhitel igénylése kifejezetten egyszerű. Az igénylést az egyetemek és főiskolák elektronikus tanulmányi rendszereinek hallgatói felületéről (ETR/Neptun) célszerű elindítanod, így az adatlap helyben, a felsőoktatási intézmény Tanulmányi Osztályán kinyomtatható és le is adható. A nyomtatvány kitöltésére a Diákhitel internetes hitelügyintézési felületén, a Diákhitel Direkten (www.diakhiteldirekt.hu) is van lehetőséged. Az így elkészült adatlapot kinyomtatva a felsőoktatási intézményekben, vagy a Diákhitel Központtal együttműködő pénzintézetekben, takarékszövetkezetekben, postahivatalokban vagy a Diákhitel Központ Személyes Ügyfélszolgálatain is leadhatod.