felvi.hu


1.3.3. A jelentkezési sorrend és a sorrendmódosítás

2016.10.14

A jelentkezési sorrend lényege az, hogy a jelentkező preferencia-sorrendjét tükrözze. A sorrend kialakításakor azt tartsa szem előtt, hogy olyan jelentkezési hely kerüljön az első helyre, ahová legjobban szeretne bekerülni, és olyan az utolsó helyre, ahová szintén szeretne bekerülni, de a megjelöltek közül azt szeretné legkevésbé.

Figyelem! A felvétel érdekében azt javasoljuk, hogy ne csak egy helyre jelentkezzen, hanem érdeklődése szerint több képzést jelöljön meg, vagy ugyanazt a képzést több intézményben is jelölje meg. Ezzel nagyobb eséllyel biztosíthatja a sikeres felvételt.

Figyelem! A jelentkezési határidő után új képzés megjelölésére nincs lehetőség! Ez magában foglalja a jelentkezéskor megadott jelentkezési hely bármely adatának (szint, munkarend, intézmény, szak, meghirdetés nyelvének) módosítását is!

Az egyszeri sorrendmódosítás lehetőségével akkor érdemes élni, ha valamely okból megváltozott az a preferencia-sorrend, ami alapján a jelentkezéseit rangsorolta.

Abban az esetben viszont nem érdemes sorrendet módosítania, ha valamelyik jelentkezési helyén nem sikerült az alkalmassági vizsgája, és ezt a jelentkezési helyét szeretné az utolsó helyre rangsorolni, hiszen sikertelen alkalmassági vizsga esetén az adott szakra nem nyerhet felvételt, függetlenül attól, hogy hányadik helyen jelölte.

Ugyanígy nincs értelme a sorrendmódosításnak abban az esetben sem, ha meggondolta magát a 2017. évi keresztféléves felsőoktatási felvételi jelentkezés benyújtása óta, és már nem szeretne valamelyik megjelölt jelentkezési helyre bejutni, ezért hátrébb rangsorolná. Ilyen esetben előnyösebb a jelentkezési hely visszavonását – kizárását – választani.

A jelentkezési helyek visszavonása – kizárása – nem számít bele a sorrendmódosításba, arra ettől függetlenül van lehetőség. Figyelem! A jelentkezési hely visszavonása – kizárása – a 2017. évi keresztféléves felsőoktatási felvételi eljárás során fizetendő kiegészítő eljárási díj – amennyiben van – összegét nem csökkenti!

Figyelem! Amennyiben a jelentkező visszavonja egyes jelentkezési helyeit, azok újbóli aktiválására nincs lehetőség! Visszavont jelentkezési helyre sincs lehetőség új jelentkezési hely megjelölésére!

A jelentkezési sorrend a jelentkezési határidő lejártát követően összesen egy alkalommal módosítható minden képzés esetében legkésőbb 2017. január 10-ig.

Figyelem! Sorrendmódosítás kizárólag egyszer lehetséges!