felvi.hu


2.1. Alapképzés, illetve osztatlan mesterképzés

2015.12.23

Alapképzések, illetve osztatlan mesterképzések esetén – a lentebb felsorolt 1.-3. pontokban leírtak kivételével - két pontszámítási mód alkalmazható:

 

Amennyiben a jelentkező által benyújtott dokumentumokkal igazolt középiskolai osztályzataiból és érettségi eredményeiből az a) és a b) pontban meghatározott pontszám is kiszámítható, a jelentkező összpontszámát automatikusan, külön kérés nélkül a számára kedvezőbb módon kell meghatározni!

Nem az a) és b) pont alapján történik a pontszámítás a következő esetekben:

  1. Felsőfokú végzettségű jelentkező felvételi pontszámát a felsőfokú oklevél minősítésének maximum 400 pontos értékelésével is ki lehet számítani, 280 és 400 pont között arányosan kell megállapítani. Erről bővebben honlapunkon az Egyetemek, főiskolák menüpontban a felsőoktatási intézmények által meghirdetett képzések leíró részében olvashat.
  2. A művészet és a művészetközvetítés képzési terület szakjaira – beleértve a gyakorlati vizsgakövetelményt előíró osztatlan tanári szakra – jelentkezők részére gyakorlati vizsga szervezhető. A gyakorlati vizsgán maximálisan 200 pont szerezhető. A művészet képzési területhez tartozó szakok – beleértve a gyakorlati vizsgakövetelményt előíró osztatlan tanári szakok – esetén a felvételi összpontszámot kizárólag a gyakorlati vizsgaeredmény duplázásával számítják ki (többletpontok hozzáadása nélkül).
  3. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság által szervezett olimpiai játékokon, a Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) által szervezett Sakkolimpián, 1984-től kezdődően a Paralimpián vagy Siketlimpián 1–6. helyezést elért jelentkezők felvételi összpontszáma bármely általuk választott intézményben meghirdetett képzésen – amennyiben megfelelnek a jelentkezési és alkalmassági feltételeknek, és elérik a felsőoktatási szakképzés, alapképzés és osztatlan mesterképzés esetében a jogszabályi minimumpontot – 500 pont.


Alapképzésre, illetve osztatlan mesterképzésre csak az a – legalább középiskolai végzettséggel, azaz érettségi bizonyítvánnyal rendelkező – jelentkező vehető fel, aki eléri az ún. jogszabályi minimumpontszámot, továbbá – értelemszerűen – eléri az adott képzésen az intézmények által megadott kapacitásszám és a jelentkezők számának függvényében várhatóan 2016. július 26-án megállapítandó felvételi ponthatárt.

Figyelem! Bármely pontra, többletpontra, kedvezményre akkor jogosult a jelentkező, ha a jogcímet legkésőbb a 2016. évi általános felsőoktatási felvételi eljárás hiánypótlási határidejéig, 2016. július 12-ig a megfelelő dokumentummásolatokkal igazolja.

Figyelem! A külföldi vagy Magyarországon működő külföldi rendszerű középfokú végzettséggel rendelkező jelentkezők pontszámítását A külföldi vagy Magyarországon működő külföldi rendszerű intézményben szerzett végzettségekről c. fejezet tartalmazza.