felvi.hu


1.3.6. Hitelesítés

2015.12.23

A jelentkezőknek az adatok kitöltése, illetve az eljárási díjak befizetése után hitelesíteniük kell jelentkezésüket, e nélkül a jelentkezés érvénytelen! A hitelesítés kétféleképpen végezhető el:

1. Ügyfélkapun keresztül

Az Ügyfélkapu olyan szolgáltatás, amelynek segítségével – a személyazonosság igazolása mellett – biztonságosan kapcsolatba lehet lépni elektronikus közigazgatási ügyintézést nyújtó intézményekkel. A szolgáltatást állampolgárságtól függetlenül mindenki igénybe veheti.

Ha még nem rendelkezik ügyfélkapu regisztrációval: Az egyszeri regisztrációt bármely okmányirodában meg lehet tenni, de arra figyelni kell, hogy ideiglenes regisztráció nem fogadható el az E-felvételiben való jelentkezés hitelesítéséhez. (Az E-felvételin kívül folyamatosan bővülő körben számos egyéb ügyet lehet elektronikus úton intézni Ügyfélkapuval. Bővebb információ: www.magyarorszag.hu/ugyfelkapu). (A linkre kattintva kilép a hivatalos Tájékoztatóból.)

Ha rendelkezik már ügyfélkapus regisztrációval, akkor az E-felvételi felületén található hitelesítés funkció használatával a két rendszerbe történő párhuzamos bejelentkezés után a hitelesítés automatikusan megtörténik, melyről elektronikus értesítést kap. A hitelesítési folyamat végrehajtására vonatkozó pontos útmutatást az E-felvételi felülete tartalmazza.

Figyelem! Amennyiben az Ügyfélkapuval történő hitelesítés többszöri kísérlet után sem sikeres (pl. a természetes személyazonosítók karakterszinten nem egyeznek), akkor a hitelesítő adatlapot nyomtassa ki és aláírásával ellátva postázza.

2. Hitelesítő adatlappal

Amennyiben a jelentkező nem él az Ügyfélkapun keresztül történő hitelesítési lehetőséggel, akkor az űrlapok kitöltése – adatainak ellenőrzése és mentése – után ki kell nyomtatnia a felületről az ún. hitelesítő adatlapot (amely többek között tartalmazza a személyes adatokat, a jelentkezési helyeket a megadott sorrendben, amennyiben a jelentkező az eljárási díjról szóló számlához más befizető nevet és címet adott meg, akkor azt a nevet és címet) és azt aláírásával hitelesítve – ajánlott (könyvelt) küldeményként – postáznia kell a következő címre: Oktatási Hivatal, 1380 Budapest, Pf. 1190. A jelentkező jelentkezési szándéka a hitelesítés után válik érvényessé.

Figyelem! Amennyiben a Hitelesítő adatlap legenerálása és beküldése után, de még a jelentkezési határidő lejárta előtt bármit módosít az e-felvételiben (adatot módosít, befizetési igazolást, dokumentumot tölt fel stb.), úgy ismét le kell generálnia a Hitelesítő adatlapot, és be kell küldenie, különben érvénytelen lesz a jelentkezése!

Az Ügyfélkapu segítségével történő hitelesítés, illetve a hitelesítő adatlap postára adásának határideje: 2016. február 23.