felvi.hu


2.2.4. A jelentkezési sorrend

2014.10.15

A 2015. évi keresztféléves felsőoktatási felvételi eljárásban legfeljebb 5 (öt) jelentkezési hely jelölhető meg. Amennyiben a jelentkező ugyanazon jelentkezési hely mindkét finanszírozási formáját megjelöli, akkor az a maximálisan megjelölhető jelentkezési helyek számát tekintve egy jelentkezési helynek tekintendő (ha az intézmény/kar/szak/képzési szint/munkarend/képzési nyelv/képzési helyszín azonos.) Ezeket természetesen külön sorban szükséges feltüntetni, ennek értelmében jelentkezéskor maximum tíz sor tölthető ki.

Egyazon felsőoktatási felvételi eljárásban a jelentkező csak egy helyre vehető fel, mégpedig a rangsorában szereplő első olyan helyre, ahová elég a felvételi összpontszáma. További helyekre akkor sem vehető fel, ha felvételi összpontszáma elvileg elég lenne.

A jelentkezési sorrend lényege az, hogy a jelentkező preferencia-sorrendjét tükrözze. A sorrend kialakításakor azt tartsa szem előtt, hogy olyan jelentkezési hely kerüljön az első helyre, ahová legjobban szeretne bekerülni, és olyan az utolsó helyre, ahová szintén szeretne bekerülni, de a megjelöltek közül azt szeretné legkevésbé.

Figyelem! A felvétel érdekében azt javasoljuk, hogy ne csak egy helyre jelentkezzen, hanem érdeklődése szerint több képzést jelöljön meg. Ha ugyanis felveszik az első helyre, ezzel semmit nem veszít, de ha véletlenül mégsem, akkor a többi képzés biztosíthatja a továbbtanulás lehetőségét.
Csak olyan jelentkezési helyeket lehet megjeleníteni, melyek a Tájékoztatóban szerepelnek. A felsőoktatási intézmények jelentős része - a 2015. évi keresztféléves felvételi eljárásban - mesterképzés esetében az állami ösztöndíjas képzés mellett önköltséges képzést is meghirdet, de természetesen lehetnek olyan jelentkezési helyek is, melyek csak állami ösztöndíjas, vagy csak önköltséges formában kerülnek meghirdetésre. Az állami ösztöndíjas és az önköltséges képzésre történő jelentkezés egymástól független, így ha a jelentkező mindkét finanszírozási formát vállalja, akkor egy szak állami ösztöndíjas és önköltséges formáját a jelentkezéskor az elbírálási sorrenden belül két különböző sorszámmal kell feltüntetnie (feltéve, hogy a szakot mindkét finanszírozási formában meghirdették). Azon jelentkezők, akik már kimerítették az állami támogatott féléveik számát hiába nyernek besorolást állami ösztöndíjas finanszírozási formában, felsőoktatási tanulmányaikat csak önköltséges formában kezdhetik meg. A 2015. évi keresztféléves felsőoktatási felvételi eljárásban alapképzés és osztatlan mesterképzés csak önköltséges formában kerül meghirdetésre.

A jelentkezési sorrend a jelentkezési határidő lejártát követően egy alkalommal módosítható minden képzés esetében legkésőbb 2015. január 8-ig.

Figyelem! Az esetleges sorrendmódosításnál ügyeljen arra, hogy azt követően már nem módosíthatja sorrendjét még egyszer!

Figyelem! A jelentkező döntése, hogy egy adott képzés esetén magyar állami ösztöndíjas vagy önköltséges képzésre jelentkezik-e. Amennyiben mindkét finanszírozási formát megjelöli, a besorolásra ezen sorrendre tekintettel kerül sor.

A legfontosabb tanácsok a jelentkezéshez:

  1. Csak a 2015. évi keresztféléves felsőoktatási felvételi eljárás hivatalos meghirdetései alapján és az erre szolgáló elektronikus felületen (Honlapunkon található E-felvételi) jelentkezzen!
  2. A Tájékoztató felsőoktatási felvételi eljárásra, illetve az intézményi meghirdetésekre vonatkozó információit feltétlenül olvassa el!
  3. A jelentkezési határidőig rendelkezésre álló dokumentumokat töltse fel az E-felvételi rendszerén keresztül, illetve csatolja jelentkezéséhez!
  4. Készítsen fénymásolatot a hitelesítő adatlapról és a befizetést igazoló eredeti átutalási bizonylatot őrizze meg!
Az E-felvételi esetében a hitelesítő adatlapot ajánlott küldeményként adja fel!