felvi.hu


Miért érdemes böngészni a szakleírásokat?

2022.11.07

Mit tanulhatok műszaki menedzser szakon? Hová mehetek dolgozni az anglisztika diplomámmal? Néha nehéz elképzelnünk, hogy mi rejlik az egyes szaknevek mögött, mi várhat ránk, ha oda jelentkezünk. A Felvi szakleírásai ebben is segítenek.


A felvételizők sokszor nem ismerik a választási lehetőségeiket, és valójában nem sokat tudnak arról, hogy a kiszemelt képzésen valójában milyen készségeket, tudást sajátítanak majd el. Pedig a szak kiválasztása nemcsak azt határozza meg, hogy mit fognak majd tanulni, milyen tudást szerezhetnek az egyetemi évek alatt, hanem azt is, hogy milyen munkát végezhetnek majd a diploma megszerzése után, és az valóban megfelel-e az érdeklődésüknek, képességeiknek.

Az egyes képzések megismerését segítik a Felvi szakleírásai, amelyek a meghirdetett alap-, osztatlan és mesterképzések, felsőoktatási szakképzések legfontosabb jellemzőit tartalmazzák: szerepel bennük a képzési idő, a diploma megszerzéséhez szükséges kreditek száma és a képzésen választható szakirányok is.

A bemutatásokból megismerhető a megszerezhető tudás és az elsajátítható szakmai kompetenciák, a hallgató által elvégzendő szakmai gyakorlat követelményei, az oklevél megszerzéséhez szükséges (idegen) nyelvi követelmények.

A leírások mellett böngészhetők az egyes szakok végzés utáni kilátásait bemutató infografikák is. A diplomás pályakövetési kutatás eredményei alapján készült infografikákon a friss diplomások főbb munkaerőpiaci jellemzőit lehet megismerni: például megtudhatjuk az átlagos havi bruttó jövedelmet, az átlagos elhelyezkedési időt (vagyis a képzés vége és az első jövedelem között eltelt hónapok számát), de a leggyakrabban betöltött munkakörök is szerepelnek az ábrákon.