felvi.hu


Mennyit kereshetek a diplomámmal?

2021.04.19

A felsőoktatási intézményekkel együtt több mint egy évtizede kidolgozott pályakövetési rendszer rendszeresen felméri a diplomások munkaerőpiaci helyzetét. Többek között választ ad a pálya- és szakválasztás előtt álló fiatalok egyik legfontosabb kérdésére: mennyit kereshetnek majd a diplomájukkal?

Több mint egy évtizede indult el a hazai diplomás pályakövetési rendszer, amely mára egyedülállóan összetetté vált – azzal, hogy több pályakövetési célú kutatási modult tartalmaz.

A diplomantul.hu oldalon böngészhető egyik ilyen egyedülálló kutatási modul az adminisztratív adatbázisok egyesítése (AAE). Mint a neve is mutatja, itt a diplomás pályakövetési adatok mellett további hatósági adatbázisokból származó adatokat kapcsolunk össze egy nagy adattáblába. Ennek keretében a Felsőoktatási Információs Rendszerben (FIR) tárolt egyéni adatokhoz kapcsolták hozzá a kutatók – anonim módon – más államigazgatási rendszerekben (Nemzeti Adó- és Vámhivatal, Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő, Innovációs és Technológiai Minisztérium és a Diákhitel Központ Zrt.) tárolt tényadatokat.

És hogy ez mit takar? Az egyes felsőoktatási képzéseken végzett hallgatók tanulmányi és munkaerőpiaci utánkövetését: tényszerű információkat a végzett fiatalok munkaerőpiaci életútjáról. Arról, hogy mi várhat rád a munkaerőpiacon, miután megszerezted a diplomádat. Ezeket a szempontokat is érdemes lehet mérlegelni, amikor a felvételi jelentkezéskor intézményt, szakot választasz, vagy kiválasztottak legjobb sorrendjén töröd a fejed.

Az interaktív online felületen a pályaválasztás előtt álló fiatalok választ találhatnak a legfontosabb kérdéseikre: néhány kattintással megtudhatják, hogy


Az is kiderül, hogy milyen arányban és irányban tanulnak tovább a már végzettek.

Az Adminisztratív Adatbázisok Egyesítése itt érhető el »