felvi.hu


Új interaktív felület segíti a pályaválasztás előtt állókat

2019.12.09

A diplomantul.hu portálon 2019. decemberétől érhető el a Diplomás Pályakövetési Rendszer pályaorientációt támogató modulja, amely adminisztratív adatbázisok egyesítésén alapul.

A pályaorientációs modul egy olyan interaktív, online keresőfelület, amelynek célja, hogy segítse a pályaválasztás előtt állókat, a pedagógusokat és a szülőket. Tényadatokkal válaszol olyan gyakran felmerülő kérdésekre, mint hogy egy adott intézmény adott képzésének elvégzésével mennyi idő alatt lehet elhelyezkedni, mely ágazatokban milyen munkakörök tölthetők be, és mekkora a várható átlagbér. Az interaktív felületen rendkívül gyorsan, a kérdező igényei szerint jeleníthetők meg az adatok. Az érdeklődők intézményre és képzésre is tudnak szűrni, így még pontosabb képet kaphatnak az adott képzés munkaerőpiaci helyzetéről.

A keresett szak kiválasztása után a kapott adatok mellett a Felvi.hu honlapra vezető linkeket is találnak az érdeklődők, ahol azt tudják megnézni, hogy az aktuális felvételi eljárásban mely intézmények hirdették meg a kiválasztott szakot, milyen követelményeket támasztanak a képzést elvégzőkkel szemben, és milyen kompetenciákat sajátíthatnak el.

A pályaorientációs adatbázis több magyarországi hatósági adatbázis (Felsőoktatási Információs Rendszer, Magyar Államkincstár, Nemzeti Adó- és Vámhivatal, Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő, Pénzügyminisztérium, Diákhitel Központ) anonim összekapcsolásával jött létre.

A modul adatait interaktívan bemutató online felület az alábbi linkre kattintva érhető el.

Az online fejlesztés az Európai Unió vissza nem térítendő támogatásával valósul meg a „Rendszerszintű fejlesztések és hozzáférés bővítését szolgáló ágazati programok a felsőoktatásban" (EFOP-3.4.5-VEKOP-17-2017-00001) című projektben.