felvi.hu


Mi vár rám a munkaerőpiacon pénzügy és számvitel szakos diplomával?

2024.04.18

Pályaválasztás előtt álló diákként vagy már felsőoktatásban tanulóként benned is biztos felmerült, hogy milyen karrierutat biztosít egy adott képzés, mennyit lehet keresni egy konkrét diplomával, vagy éppen mennyire nehéz elhelyezkedni a munkaerőpiacon. Cikksorozatunk harmadik részében a pénzügy és számvitel alapképzésben diplomázók pályakilátásait vizsgáljuk.


diplomantul.hu

 

Cikksorozatunk első részében a pszichológus alapképzésen keresztül mutattuk be a Pályaorientációt Támogató modult, legutóbb pedig a műszaki képzési területhez tartozó gépészmérnöki alapképzés mérőszámait tekintettük át. Most a pénzügy és számvitel alapképzés adatait nézzük meg közelebbről, az Adminisztratív Adatbázisok Egyesítése modul segítségével.

abra_aae_penzugy_1.png

A pénzügy és számvitel képzést 2014/2015-ös tanévben végzettek adatai (kattintásra nagyobb méretben is elérhető)

Először a Képzési területet kell kiválasztanunk a szűrősávban (gazdaságtudományok), így találjuk meg a Képzés pontban a pénzügy és számvitel szakot. A Képzés vége tanéve szűrősávban kiválaszthatjuk a minket érdeklő évet, alapértelmezetten ugyanis a legrégebben, 2014/2015-ben végzett hallgatók adatai jelennek meg. Cikkünk alapvetően az országos adatokat vizsgálja, azonban egyes mérőszámoknál intézményi bontás is elérhető.

Amennyiben a Képzés vége tanéve szűrőt nem módosítjuk, akkor a 2014/2015-ben végzett hallgatók adatai jelennek meg. Megnézhetjük például, hogy adott egyetemen hányan és mennyi idő alatt végezték el a képzést. Láthatjuk, hogy a hallgatók közel fele (összesen 487 fő) a Budapesti Gazdasági Egyetemen és a Budapesti Corvinus Egyetemen végzett. Az összes intézményt figyelembe véve a pénzügy és számvitel szakon átlagosan 7,87 aktív félév alatt szereztek diplomát, de persze ez intézményenként eltérő lehet: a Gál Ferenc Egyetemen 7,05, a Budapesti Corvinus Egyetemen pedig 7,77 félévet töltöttek a képzés befejezéséig.

Az alapképzés után átlagosan a végzettek 41,36%-a vág bele újabb tanulmányokba. Egyes intézményekben (ezt is megnézhetjük a felületen) ez a szám azonban lényegesen magasabb: a Soproni Egyetemen végzetteknek például 71,43%-a ült vissza az előadótermek padsoraiba.

Fontos mutató lehet az is, hány hónap telik el az oklevélszerzéstől az első munkahelyen történő elhelyezkedésig. A pénzügy és számvitel alapképzésen a 2014/2015-ben végzetteknek 2,20 hónapot kellett várniuk, azonban lényeges eltérések mutatkoznak attól függően, hogy hol diplomázott a hallgató. Például a Budapesti Gazdasági Egyetemen (BGE) végzettek átlagosan 1,65 hónap alatt találtak munkát, a Pécsi Tudományegyetem (PTE) diplomásainak viszont 2,59 hónappra volt szükségük.

Végezetül nézzük meg, hogyan befolyásolja a képző intézmény azt, hogy diplomás munkakörben dolgozik-e a végzett hallgató (ez a rész a második oldalon érhető el). Országos átlagban a végzettek 76,81%-a igen, ha pedig intézményként nézzük, akkor azt látjuk, hogy a megjelenített egyetemek közül a BGE és a PTE végzettjeinél ez a szám alacsonyabb, míg a legmagasabb az IBS (Nemzetközi Üzleti Főiskola) és a Budapesti Corvinus Egyetem volt hallgatóinál (90% fölötti aránnyal) – a köztük lévő eltérés pedig majdnem 20%.

A modul harmadik oldalán található térképen a 2014/15-ben végzettek országon belüli megoszlását láthatjuk – akár intézményeként is –, vagyis azt, hogy hol laktak 2022 decemberében. Például a Pécsi Tudományegyetem pénzügy és számvitel szakos diplomásainak 44,30%-a Baranya vármegyében, míg minden ötödik itt oklevelet szerzett hallgató a fővárosban élt. (A térképen a területek erősebb színezése nagyobb arányszámra utal.)

abra_aae_penzugy_2.png

A végzettek területi megoszlása (kattintásra nagyobb méretben is elérhető)

Összefoglalva tehát a DPR adatintegráció interaktív felületei adatalapú, tényszerű segítséget és információt biztosítanak az érdeklődőknek arról, hogy mire számíthatnak az egyes képzéseket elvégző hallgatók. Sorozatunk harmadik része a teljesség igénye nélkül szemléltette a pénzügy és számvitel alapképzési szakon végzettséget szerzők számát, a képzési idő alakulását, illetve azt, hogy a végzettek milyen arányban tanultak tovább. Az AAE és a Pályaorientációt Támogató modulokat bármikor megnyithatod a www.diplomantul.hu oldalon. Ha egy adat értelmezésében bizonytalan vagy, kattints az adat jobb felső sarkában található kis kérdőjelre, ahol rövid magyarázatot találsz az adott értékről, vagy használd az Oktatási Hivatal írásos és videós segédletét!

A következő írásunkban a Pályaorientációt Támogató modulról szóló cikkünkben szereplő adatokat tekintjük át részletesebben az AAE felületén, az általános orvos osztatlan képzés példáján keresztül. Az első cikkünket itt tudod elérni, a második részt pedig ide kattintva olvashatod.