felvi.hu


Hogyan válasszak egyetemet, főiskolát?


A felvételizők nemcsak szakot, hanem ezzel együtt felsőoktatási intézmény(eke)t választanak, amikor benyújtják jelentkezésüket. Mindkét döntés alapos megfontolást igényel, hiszen fontos, hogy mindenki jól érezze majd magát hallgatóként abban az intézményben, amelybe felvették, számára megfelelő jellegű és színvonalú képzésben részesüljön és utána az elhelyezkedés se jelentsen nehézséget.

Előfordul, hogy a lakóhely, a presztízs vagy más tényezők miatt a továbbtanulni szándékozók előbb érdeklődnek egy intézmény, és csak utána az ott szerezhető képesítések iránt. Tapasztalataink szerint az intézményválasztás legfontosabb szempontjai a következők:

 

Egy 2005-ös kutatásunk szerint a felvételizők számára az egyetem vagy főiskola presztízse, valamint oktatási színvonala a legfontosabb mérlegelési szempont. Az alábbi táblázatból kiderül, hogy általában hogyan rangsorolják a legfontosabb szempontokat:

Intézményválasztás - első helyen megjelölt szempont
százalék
presztízs 2435 52,1
oktatás színvonala 749 16
lakóhelyi közelség 581 12,4
középiskolai eredmények 341 7,3
egyéb 270 5,8
pezsgő intézményi élet 184 3,9
ismerősök is ide jelentkeztek 82 1,7
nem tudja 35 07
összesen 4676 100
Intézményválasztás - második helyen megjelölt szempont
százalék
oktatás színvonala 1509 34,4
presztízs 700 15,9
pezsgő intézményi élet 693 15,8
lakóhelyi közelség 602 13,7
középiskolai eredmények 336 7,7
ismerősök is ide jelentkeztek 306 7
egyéb 137 3,1
nem tudja 107 2,4
összesen 4676 100


Egyetem vagy főiskola?

A főiskolák és az egyetemek is meghirdethetnek alap- és mesterképzéseket is, és mindkét intézmény típusban ugyanolyan ismereteket és képességeket szerezhetnek a hallgatók a képzés során. Nem a képző intézmény típusa, hanem az ott megszerzett oklevél fokozata (alap- vagy mesterfokozat) a meghatározó. Éppen ezért a jelentkezéskor érdemes az intézmény elnevezése ("főiskola" vagy "egyetem") helyett az ott szerezhető végzettség, illetve az oktatás színvonala alapján dönteni.

Hallgatói élet

A felvételizők egy részének az intézmény kiválasztásánál az is fontos szempont, hogy az intézmény milyen hagyományokkal rendelkezik, milyen a hallgatói élet. A hallgatói mindennapok jelentősen eltérnek a középiskolás, vagy akár a "felnőtt" életviteltől.

Az intézményi interjúkon hallgatók, egyetemi oktatók számolnak be saját intézményükben szerzett tapasztalataikról, így közvetlen és benyomásokon alapuló, szubjektív képet is kaphatunk kiszemelt intézményünkről.

Nyílt napok

Személyes tapasztalatot az intézményi nyílt napokon szerezhetnek az érdeklődők. Ezek az események alkalmasak arra, hogy a felvételizők benyomásokat szerezzenek az egyetemről, főiskoláról, amelyet kinéztek maguknak. A felsőoktatási intézmények rendszerint szeptembertől februárig terjedő időszakban rendeznek nyílt napokat, ahol a leendő hallgatók közvetlenül feltehetik kérdéseiket az oktatóknak a felvételivel, oktatással kapcsolatban, és az ott tanulók is beszámolnak a hallgatói élet színe-javáról.

A Felvi nyílt nap keresőjével mindenki megtalálja a számára érdekes programot, hiszen szolgáltatásunk az összes felsőoktatási intézmény nyílt napjának dátumát tartalmazza.