2024. szeptemberben induló képzések
Felsőoktatási felvételi tájékoztató

A sorrend és a jelentkezési helyek módosítása

Az ügyintézési időszakban a jelentkezési helyeket érintően az alábbi lehetőségei vannak.

Sorrendmódosítás

Az eljárás során egyetlen alkalommal van lehetőség módosítani a jelentkezéskor megadott képzések sorrendjén. Ez azt jelenti, hogy ha az E-felvételi felületén elmentett egy sorrendmódosítási kérelmet, azt a mentés után már nem lehet visszavonni.

Telephely módosítása

A jelentkezési hely szerinti telephely* is módosítható (ha az intézmény, szak, képzési szint és munkarend azonos).

* Telephely: az egyetemek, főiskolák nem csak a saját székhelyükön indíthatnak képzést, hanem egy másik településen is – ezt a meghirdetések nevében is jelzik, pl. "anyagmérnöki (Miskolc)”. Jelentkezéskor tehát nemcsak szakot választunk, hanem azt is, hogy melyik városban szeretnénk tanulni.

Finanszírozási forma felvétele

Ha egy jelentkezési helynek csak az egyik finanszírozási formáját jelölte meg a jelentkezés időszakában, utólag felveheti annak másik finanszírozási formáját.  Természetesen erre csak akkor van lehetősége, ha azt a finanszírozási formát az érintett intézmény meghirdette.

A jelentkezési hely(ek) visszavonása

A sorrendmódosításon kívül lehetőség van a jelentkezési helyek visszavonására, kizárására is.

Fontos tudnia, hogy

  • ha valamely jelentkezési helyét visszavonja, annak visszaállítására később nincs lehetősége.
  • visszavont jelentkezési hely helyett sem lehet újat megjelölni.
  • a jelentkezési hely visszavonása (kizárása) a befizetett kiegészítő eljárási díj összegét (amennyiben van) nem csökkenti, erre hivatkozva a már befizetett kiegészítő eljárási díj nem igényelhető vissza.
  • a visszavont jelentkezési helyeket nem szükséges sorrend-módosítási kérelemmel hátrébb helyeztetni, mert azok már nem vesznek részt a felvételi eljárásban.

Ha többféle, a jelentkezési helyeit érintő kérelmet szeretne benyújtani (pl. finanszírozási pár felvétele, majd sorrendmódosítás), akkor azokat nem tudja egyszerre megtenni.

Az egyes kérelmek elbírálásának, feldolgozásának ideje általában 24-48 óra, ezért a szükséges módosításokra vonatkozó kérelmeket ne hagyja az utolsó pillanatra!