2024. szeptemberben induló képzések
Felsőoktatási felvételi tájékoztató

A jelentkezés után

A jelentkezési határidőt követően a Hivatal létrehozza a felvételi eljárás központi nyilvántartását, a jelentkezők pedig 2024. március 25-től érhetik el az ügyintézési funkciókat az E-felvételiben.

Az ügyintézési időszakban:

  • folyamatosan nyomon követheti a benyújtott kérelmek és a feltöltött dokumentumok feldolgozottságát, a feldolgozás eredményét (elutasított dokumentum esetén az elutasítás indokát),
  • ellenőrizheti a közhiteles nyilvántartásból átvett információkat és adatokat,
  • jelentkezési helyenként láthatja az adott időpontban rendelkezésre álló adatok alapján kiszámolt felvételi pontszámát,
  • letöltheti a Hivatal által küldött hivatalos értesítéseket, határozatokat, hiánypótló végzéseket.

Ezért is fontos, hogy rendszeresen megnézze az E-felvételit, illetve a megadott e-mail címét.

Akik bizonyos adatokra/dokumentumokra nézve hiányos jelentkezést nyújtottak be, külön hiánypótlási felszólítást kapnak.

A hiánypótlási felhívásról »

 

Az ügyintézési időszak

Ügyintézésre legkésőbb 2024. július 10-ig lesz lehetőség, amelynek során

  • feltölthető a jelentkezési határidőt követően szerzett dokumentum,
  • módosítható a jelentkezési helyek sorrendje (egy alkalommal), illetve egyes adatai,
  • visszavonható egy-egy, vagy az összes jelentkezési hely.

Aki az eljárás évében szerez külföldi érettségi bizonyítványt vagy felsőfokú oklevelet, 2024. július 16-ig tölthet fel dokumentumot az E-felvételibe.

A jelentkezési helyekkel kapcsolatos módosítási lehetőségekről »

 

Ki nyerhet felvételt?

Egy felvételi eljárásban mindenki csak egy helyre vehető fel, mégpedig a jelentkezéseinek sorrendjében szereplő első olyan szakra, ahol a felvételi összpontszáma eléri vagy meghaladja az ott megállapított felvételi ponthatárt. Magasabb sorszámú jelentkezési helyekre akkor sem vehető fel, ha felvételi összpontszáma azokon is elérné a ponthatárt.

A ponthatárok megállapítására várhatóan 2024. július 24-én kerül sor.

A ponthatárokról és a besorolási döntésről »

 

A felvételiző elért pontszámait és azt, hogy mely képzésen kezdheti meg a tanulmányait szeptemberben, a besorolási határozat tartalmazza, amelyet a ponthatár-megállapítást követően készít el a Hivatal (legkésőbb 2024. augusztus 1-ig). A határozat az E-felvételi Hivatalos iratok menüpontjában lesz elérhető, erről mindenkit e-mailben is értesítenek.

A jogorvoslati lehetőségekről, annak menetéről »

 

Ügyfélszolgálat

A Hivatal ügyfélszolgálata a felvételi eljárás bármely szakaszában segítséget nyújt a jelentkezés technikai tudnivalóival, a felvételi eljárás szabályaival, illetve egyéni jelentkezéssel kapcsolatban is. Ez utóbbihoz meg kell adnia a felvételi azonosító számát.

Nagykorú (18. életévét betöltött), cselekvőképes jelentkező esetében harmadik félnek a központi felvételi nyilvántartásban szereplő bármilyen információ csak érvényes meghatalmazás alapján adható ki.