2024. szeptemberben induló képzések
Felsőoktatási felvételi tájékoztató

Szakképzettségből, szakképesítésből

Lehetőség van arra, hogy a meghatározott szakképzettséggel vagy szakképesítéssel rendelkező jelentkezők szakmai vizsgaeredményét is figyelembe vegyék a pontszámításkor, amennyiben szakiránynak megfelelő alapképzésre, osztatlan képzésre jelentkeznek. A szakiránynak megfelelő továbbtanulásnak ebben táblázatban (pdf) lehet utánanézni.

Az alábbi dokumentumok megléte esetén lehet a szakmai vizsga eredményéből érettségi pontot számítani:
  • 2021-től kiállított középfokú szakképzettséget tanúsító oklevél
  • 2012 utáni OKJ szerinti bizonyítvány (az Országos Képzési Jegyzék alapján 54-es vagy 55-ös szakmaszámú szakképesítést igazol), ha a szakmai vizsga értékelése legalább „jó”
  • 2021-től kiállított szakgimnáziumban oktatható szakképesítést igazoló képesítő bizonyítvány, ha a szakmai vizsga értékelése legalább „jó”
Ha a fentiek egyikével rendelkezik a jelentkező, akkor az érettségi pontjait az alábbiak szerint is ki lehet számítani:
  • a jelentkezés feltételéül meghatározott egy érettségi vizsgatárgy (százalékos) eredményének és a szakmai vizsga (százalékos) eredményének összeadásával, vagy
  • csak a szakmai vizsga eredményének a figyelembevételével.

Csak a szakmai vizsga eredményéből kizárólag akkor számolható érettségi pont, ha a szakmai vizsga minősítése legalább jó. Amennyiben így állapítják meg az érettségi pontokat, a jelentkező legfeljebb 400 pontot szerezhet, amelyet a szakmai vizsgán kapott százalékos eredmény négyszerezésével kell meghatározni.

Alacsonyabb érdemjegy vagy értékelés esetén a szakmai vizsga eredménye szakirányú továbbtanulás esetében sem vehető figyelembe.

Középszintű érettségi vizsgának minősül:
  • a 2012 utáni OKJ szerinti bizonyítványban szereplő szakmai vizsga,
  • a 2021-től a szakgimnáziumban oktatható szakképesítést igazoló képesítő bizonyítványban szereplő képesítő vizsga.

Ha adott szakon a felsőoktatási intézmény az érettségi pontok számításához emelt szintű érettségi vizsgát határozott meg (l. az intézményi meghirdetések oldalain), csak abban az esetben számítható érettségi pont a szakmai vizsgaeredményből, ha a jelentkező rendelkezik a meghatározott emelt szintű érettségi vizsgával.

Emelt szintű érettségi vizsgának minősül a 2021-től szerezhető középfokú szakképzettséget tanúsító oklevélben szereplő szakmai vizsga.

(Frissítve: 2024.01.31.)